Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Veleposlanik otkrio kako će profitirati hrvatske kompanije koje izvoze u Kanadu i naglasio: Ne tjeramo EU da prihvati GMO

Gotovo 99 posto izvoznih tarifa past će na nulu, čime će profitirati hrvatske kompanije koje sad izvoze na to tržište.
03. rujna 2016. u 23:25 8 komentara 4350 prikaza
07.01.2016., Zagreb - Kandski veleposlanik Daniel Maksymiuk. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

EU je na korak do zaključenja trgovinskog sporazuma s Kanadom (CETA), no taj je sporazum, za razliku od američkog TTIP-a, gotovo nepoznat javnosti.

O sporazumu, kao i o važnim novostima koje čekaju sve putnike u Kanadu, razgovarali smo s kanadskim veleposlanikom Danielom Maksymiukom.

Jako se malo zna o sporazumu. O čemu je zapravo riječ?

Kanada i EU su prirodni partneri i sporazum je način kako ojačati to partnerstvo. U odnosu na druge sporazume o slobodnoj trgovini, ovaj je najnapredniji i najviše uzima u obzir interes javnosti.

Jedna od najčešćih kritika iz Europe, ali i iz Kanade, jest ta da bi se olakšavanjem rješavanja sporova između ulagača i država olakšalo kompanijama da utječu na promjenu javnih politika nauštrb građana.

Ohrabrio bih kritičare da pročitaju sporazum i da ga usporede s postojećima. Novost je u rješavanju sporova to što je proces sada otvoreniji. Umjesto ad hoc tribunala, uspostavlja se sustav sudova u kojemu rade profesionalci. Detalje treba razraditi, ali okvir je transparentniji od bilo kojeg dosadašnjeg modela.

Kanadski veleposlanik smatra da trgovinski sporazum Hrvatskoj donosi prednosti

Za nas je važno da tim sporazumom postavimo više standarde tako da se u budućnosti zahtijeva to isto.

Kritike se čuju i da Kanada ima niže standarde u zaštiti životinja i sigurnosti hrane.

Nisam čuo takve kritike u Hrvatskoj. Mislim da imamo izvrsne standarde s obje strane.

Posljednji je na to upozorio austrijski kancelar Kern. Kazao je da iste opasnosti vrebaju iz TTIP-a i CETA, poput genetski modificiranih organizama.

Ništa ne obvezuje EU da prihvati proizvode koji nisu u skladu s javnim politikama.

U tekstu sporazuma, kad je riječ o GMO-u, piše da su obje strane svjesne važnosti razmjene podataka o politikama, regulacijama i tehničkim pitanjima od zajedničkog značaja. Što to konkretno znači?

Upravo to da ćemo nastaviti razgovarati o tome što je znanstvena osnova za GMO, ali nema obveze za EU da prihvati GMO.

Kanadska udruga proizvođača soje uputila je pismo EK u kojem traži objašnjenje zašto još nisu dopuštene tri vrste GM soje.

Za to ne znam. Kanada je otvorenija prema GMO-u od EU. Znamo da ima znanstvenih dokaza ne samo da nije štetan nego i da je koristan.

Koje su konkretne prednosti sporazuma?

Najvažnije su da će 99 posto carina pasti na nulu. Otvorit će se nova tržišta u EU i Kanadi za natječaje za javnu nabavu.

ttip Konferencija Strah od TTIP-a i dalje je jak, pregovori su transparentniji TTIP Američki interes ‘Neka EU popusti oko GMO-a ili SAD odustane od TTIP-a’ zaprašivanje Mitovi o prehrani Svaki drugi Hrvat u urinu ima glifosat, opasni herbicid najuže vezan s GM hranom

A za Hrvatsku?

Kompanije koje sad izvoze, a najviše se izvoze proizvodi farmaceutske industrije, prehrambeni proizvodi i proizvodi high-tech industrije, postat će konkurentnije.

Kolika je robna razmjena između Hrvatske i Kanade?

Između 100 i 200 milijuna eura. S time da je prednost na hrvatskoj strani – više izvozite u Kanadu nego što uvozite.

Kako su prošli izravni letovi iz Hrvatske i Kanade uvedeni ovog ljeta?

Interes je bio velik, no velike promjene stupaju na snagu 30. rujna. Svi koji putuju zrakoplovom morat će se registrirati u sustav elektroničke autorizacije na stranici Canada.ca/eTA. Obrada traje nekoliko minuta, a autorizacija je elektronički povezana s putovnicom i vrijedi pet godina. Preporučujemo putnicima da se registriraju što prije jer u nekim slučajevima obrada može dulje potrajati. Kanadski državljani, uključujući građane s dvojnim državljanstvom, u Kanadu putuju s važećom kanadskom putovnicom.

Kanada ima Vladu u kojoj je polovina žena, no na izbornim listama bilo je samo 33 posto žena, dok ih je u parlamentu 26 posto. Gotovo kao u Hrvatskoj.

Imenovanje žena u kabinet bila je politička odluka premijera Justina Trudeaua. Odgovor iz međunarodne zajednice je bio fantastičan, a potez je iznimno pridonio reputaciji Kanade. No nije samo to – premijer Trudeau odabrao je i etnički raznolik kabinet. Odnosno – kabinet odražava kanadsko društvo.

Raznolikost pomaže u donošenju boljih odluka, relevantnijih za život ljudi. Nekad je raznolikost važnija od suhih referenca nečije biografije. Bilo bi mi drago da Hrvatska slijedi primjer Kanade te bih volio vidjeti više snažnih žena u novoj hrvatskoj vladi. 

>> Poljoprivrednici u Hrvatskoj, ako propadne TTIP, mogu odahnuti

Žene i izbori

Na izbornim listama bilo je 33 posto žena, ali je premijer donio političku odluku i sastavio vladu s 50 posto žena

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Deleted user:

  Prva stvar koju je bivša SDP vlada napravila je da je donijela na snagu zakon po kojemu više na proizvodima (hrani) ne mora biti istaknuta oznaka da je hrana GMO porijekla. HDZ je pripremio zakon , a SDP stavio expresno ... prikaži još!o u primjenu. Pametnom dosta.

 • harmony:

  Jos da nam uzmu zdravu hranu onda je jedino ostalo da se bacimo u more ili da njih potkupljene bacimo u more. Ovi prevaranti koji iz nekih tkz. hrvatskih instituta proklamiraju da je gmo zdrava hrana neka si samo u ... prikaži još! svojim laboratorijima proizvode i neka konzumiraju...

 • Biker:

  Kad nije prosao Americki TTIP , sad ce ameri preko kanade ostvarit svoje ciljeve .....