Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki interes

‘Neka EU popusti oko GMO-a ili SAD odustane od TTIP-a’

TTIP
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
25.05.2016.
u 07:13

Imperativ je uklanjanje tarifa na sve proizvode, govedinu, perad, voće, povrće... Ističu i da dopuštenja za uvoz njihovih proizvoda kasne

Dvadeset šestero američkih senatora u pismu glavnom američkom pregovaraču Michaelu Fromanu u pregovorima o TTIP-u biranim rječnikom dali su na znanje da neće u Senatu dati podršku TTIP-u ako SAD u pregovorima ne nametne EU GMO i drugu neželjenu hranu i ako EU ne odstupi od načela opreza. Zaključuje to iz pisma i bioetičar dr. Ivica Kelam.  

Žele liberalizaciju... 

Senatori ističu da TTIP omogućuje SAD-u da sruši barijere i poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda u jedno od najvažnijih tržišta. EU je, navode, jedan od najvećih svjetskih uvoznika hrane i poljoprivrednih proizvoda, dok se američki udio na tržištu pogoršava zbog barijera vezanih uz trgovačke tarife. Ističu da je lani SAD imao 16 milijardi dolara viška u poljoprivrednoj trgovini, dok su u EU američki poljoprivredni izvoznici doživjeli rekordan deficit od 12 milijardi USD. 

– Finalni dogovor koji ne uključuje jaki okvir za poljoprivredu može imati negativan utjecaj na podršku Kongresa TTIP-u. Stoga je imperativ da uklanjanje tarifa na sve proizvode, govedinu, svinjetinu, perad, voće, povrće, ostane prioritet. Europska unija mora biti voljna raditi na liberalizaciji u svim poljoprivrednim sektorima. Zaključak koji se može naslutiti kao ishod pregovora o TTIP-u može potkopati pregovaračku poziciju SAD-a u rješavanju dugogodišnjih regulatornih prepreka, kao što su hormoni u američkoj govedini, maksimalne granične vrijednosti pesticida u voću i povrću... – pišu američki senatori.

Inače, maksimalne granične vrijednosti pesticida u voću i povrću su u SAD-u više nego u EU, a za američku govedinu tretiranu hormonima postoje znanstvene sumnje da je štetna, pa je EU ne uvozi. EU se drži načela opreza, pa ne uvodi na tržište prehrambene proizvode ako postoji rizik od moguće štetnosti, dok ih Amerikanci prvo puštaju na tržište pa povlače ako se dokaže štetnost. Stava su da su priče o mogućoj štetnosti GM hrane neznanstvene. Senatori u pismu, od kraja travnja, ističu da su ga i 2014. pozvali da se bori protiv restrikcija EU temeljem oznake zemljopisnog podrijetla.

Lista čekanja proizvoda za EU 

“EU nastavlja koristiti sporazume slobodne trgovine da bi uspostavio barijere prema američkim izvoznicima pod izlikom da štiti GI-oznake zemljopisnog podrijetla. Članice EU nastavljaju sa zaobilaženjem rokova za dopuštenje uvoza biotehnoloških proizvoda. Dopuštenja za neke kasne i nakon pozitivne evaluacije od Europske agencije za sigurnost hrane te su sad na listi čekanja za uvoz barem tri proizvoda”, zaključuju. •

>> 'TTIP će dokrajčiti demokraciju u EU'

>> Prihvaćanjem TTIP-a u ovom obliku EU bi postala 51. američka savezna država

Komentara 21

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
08:02 25.05.2016.

Jos jedna super stvar s TTIP je da ce interesi globalnih korporacija biti iznad suvereniteta drzava. To ce im omogucitii efikasnije unistavanje prirodnih resursa, rezanje ekstremiteta zbog krsenja autorskih prava. Dobra stvar sto ce i hrvatski Sabor i parlamenti drugih drzava i dalje postojati, tako da povlastene mirovine nece doci u pitanje.

TE
texas
07:25 25.05.2016.

NE TTIP nije transparento. Muti se voda a onda stižu lovci u mutnom. Nesmije im to proč!!!!

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
07:45 25.05.2016.

TTIP je toliko dobar za sve da se cuva u tajnosti. Da slucajno populacija ne bi saznala kako je to dobro za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije