Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modificirana hrana

Hoćemo li uskoro na policama imati artikle s oznakom ‘GMO free’

GMO
Foto: Shutterstock
11.01.2017.
u 10:15

Ideju Marijana Petir podržava i ministar Tolušić i kaže kako se već radi na uspostavi označavanja

Zna li se kako prema zakonodavstvu EU svinja othranjena genetski modificiranim (GM) kukuruzom ili sojom uopće nije GMO, kao ni hrana za ljude te hrana za životinje koji su GMO-om “onečišćeni” u količini manjoj od 0,9%, sve su opravdaniji zahtjevi da se hrana u kojoj nema ni “g” od genetski modificiranih organizama u Hrvatskoj zakonski može označiti kao “GMO free”.

Kupnjom nekog prehrambenog proizvoda u Hrvatskoj, ali i drugdje u EU, uopće nismo sigurni da on makar u manjim dozama ne sadrži GMO.

I sam izostanak takve napomene implicira, naime, kako GMO-a u njemu uopće nema. A kako u EU nema jedinstvenog zakonodavnog okvira vezanog za prisutnost ili odsutnost GMO-a u hrani niti je s obzirom na stav EK te lobiranja multinacionalki izgledno da će ga uskoro biti, nije nerealno nadati se kako bi članice EU, pa tako i RH, same mogle donijeti regulativu označavanja GMO free proizvoda, smatra Marijana Petir koja je u Europskom parlamentu pokrenula inicijativu označavanja hrane bez GMO-a, kao i proglašenje regije Alpe Adria GMO free, koju je potpisalo već 35 zastupnika iz Austrije, Slovenije, Italije, Mađarske i Hrvatske.

Kako to rade drugi

– Hrvatska svakako treba donijeti zakon kojim će regulirati označavanje GMO free proizvoda. To što kod nas nije dozvoljena sjetva GM sjemena niti proizvodnja GM poljoprivrednih proizvoda naša je strateška prednost koju moramo iskoristiti na bolji način u korist naše poljoprivrede i turizma – odlučna je Petir. Danas čak 18 članica EU nema nikakav zakon koji bi regulirao označavanje hrane bez GMO-a. Zakonodavstva Njemačke i Francuske potiču označavanje GMO free proizvoda, dok se u Belgiji i Švedskoj, primjerice, to zabranjuje. U Europi postoje i tzv. NO-GM opskrbni lanci koji nude isključivo hranu bez GMO-a, najviše u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Švedskoj, iako na pakiranjima ta činjenica nije istaknuta u vidu oznaka, navodi Petir.

U Francuskoj, međutim, sve limenke kukuruza koji je proizveden u matičnoj zemlji nose GM(O)-free oznaku, dok u Sloveniji oznaka “brez gso” obuhvaća biljne i životinjske proizvode (meso, mlijeko i jaja), akvakulturu i pčelarstvo. Neke zemlje članice donijele su zakone i smjernice koje se odnose i na hranu za životinje koja ne sadrži GMO. U Finskoj i Nizozemskoj sve životinje moraju od rođenja biti hranjene hranom koja ne sadrži GMO, a kad je o peradi riječ, Austrija i Francuska, primjerice, zabranjuju GM hranu već od trećeg dana starosti životinje. – Kupcima u svim zemljama treba osigurati pravo na informirani izbor hrane, a oznaka GMO free može omogućiti i dodanu vrijednost poljoprivrednom proizvodu, veću zaradu poljoprivrednim proizvođačima i otvoriti im nova tržišta. A tako će lakše konkurirati i uvoznoj robi koja može biti onečišćena GMO-om i također bi trebala biti označena kako bi potrošači znali što kupuju – tvrdi Petir, s kojom se slažu i umirovljeni genetičar Marijan Jošt i predsjednik HPK Mato Brlošić.

Važna i edukacija potrošača

– Apsolutno sam za označavanje GMO-free hrane, a treba i raščistiti i što je to GM soja kojom se stoka danas uglavnom hrani, a kancerogeni herbicid glifosat koji je najuže vezan s GM hranom, i preko mesa ga konzumiraju i ljudi – kaže Jošt, dok Brlošić poziva i na jače kontrole uvozne soje, koje ni RH ni EU nemaju dovoljno, a uglavnom potječe iz GMO-om zagađenog Brazila. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić smatra kako hrvatski proizvođači zaslužuju da njihovi proizvodi nose oznaku GMO-free i tvrdi kako se već radi na uspostavi sustava za označavanje i kontrolu GMO free prehrambenih proizvoda.

– Posebnu pažnju posvetit ćemo edukaciji potrošača o tome koja je razlika u hrani koja će nositi takvu oznaku od one koja ga neće imati – kazao je Tolušić.  

>>Hrana koje se uvozi iz EU ne prolazi gotovo nikakvu sanitarnu kontrolu

>>Domaća hrana pod jakim kontrolama, ali za uvoznu vrijede labavija pravila

Komentara 3

RA
raikonen
12:59 11.01.2017.

Nećemo

Avatar comandante
comandante
10:39 11.01.2017.

ono što smo donedavno imali i jeli pod normalno, razvojem "tržišne ekonomije" i kapitalizma plaćamo desetorostruko jer ima oznaku eko ili gmo free!!! sramota

DU
Deleted user
12:55 11.01.2017.

Hahahaha GMO FREE hrana ne postoji već desetljećima. Zar netko stvarno misli da su današnji pilići ili pajceki bez genetskih modifikacija. U kojem to svemiru pile izraste na 2 kg za 50 dana. Možda je još samo riblji svijet prirodan ali ni to neće dugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije