Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Top zanimanje budućnosti: stručnjak za klimatske promjene

Portal MojPosao utvrdio je da bi taj posao izabralo 29 posto ispitanika. Popis najtraženijih budućih zanimanja utvrdila je na zahtjev britanske vlade kompanija Fast Future, a domaći je portal anketu proveo na osnovi njihovih rezultata.
21. travnja 2010. u 13:29 2 komentara 13 prikaza
okoliš
Foto: Arhiva VL

U Hrvatskoj još ne postoje istraživanja o budućim potrebama za radnom snagom, no u Europi su se, unatoč trenutačnoj krizi, zahuktale pripreme za promjene na tržištu rada. Portal MojPosao proveo je istraživanje koje je utvrdilo da je među "zanimanjima budućnosti" kod nas najprivlačniji posao stručnjaka za klimatske promjene. Izabralo ga je 29 posto ispitanika kao ono za koje bi se najradije prekvalificirali između četiri potencijalno najtraženija zanimanja budućnosti u sljedećih 20 godina. Popis najtraženijih budućih zanimanja utvrdila je na zahtjev britanske vlade kompanija Fast Future, a domaći je portal svoju anketu proveo na osnovi njihovih rezultata.

Na drugo mjesto hrvatski su ispitanici sa 19 posto izabrali posao specijalista za nanomedicinu, i to jer smatraju da, kao i regenerativna medicina, predstavlja budućnost. Ukupno 14 posto odlučilo bi se za rad na stvaranju novih organa, a šest posto najradije bi bili farmeri za uzgoj genetski modificiranih biljaka. Motiv im je pomoć čovječanstvu u preživljavanju, ali i život u prirodi. Ostalih 32 posto izabralo je neko drugo zanimanje, a pri vrhu su i stručnjaci za robotiku, astronauti, terapeuti alternativne medicine i stručnjaci za antikorupciju. Još uvijek se cijeni zanimanje političara.

U britanskom su se istraživanju, pak, našli i svemirski turistički vodiči, trgovci vremenom, virtualni učitelji, kirurzi za poboljšanje pamćenja, wellness menadžeri za starije, svemirski piloti i arhitekti, osobni medijski djelatnici, čistači informacija, organizatori virtualnog života, virtualni odvjetnici, psiholozi za virtualno neprilagođene i dizajneri nove generacije vozila.

 

sprovod za 30 ljudi
Svijet se danas oprašta od princa Philipa: Kraljica naredila da se braća Harry i William razdvoje
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Avatar Bjeda
    Bjeda:

    Nije potreban strucnjak za klimatske promijene nego strucnjak za saniranje klimatskih promjena !

  • Zdravek:

    bilo bi zanimljivo da su napisali i koja zanimanja imaju ispitanici koji bi se na ova zanimanja prekvalificirali jer ako ako bi se neko sa sss htio prekvalificirat za specijalista za nanomedicinu onda je ova anketa vise nego smijesna a ... prikaži još! a i ovo strucnjak za klimatske promjene, kaj ne dodje to ko neka specijalizacija meteorologije?