Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Top zanimanje budućnosti: stručnjak za klimatske promjene

okoliš
Arhiva VL
21.04.2010.
u 13:29

Portal MojPosao utvrdio je da bi taj posao izabralo 29 posto ispitanika. Popis najtraženijih budućih zanimanja utvrdila je na zahtjev britanske vlade kompanija Fast Future, a domaći je portal anketu proveo na osnovi njihovih rezultata.

U Hrvatskoj još ne postoje istraživanja o budućim potrebama za radnom snagom, no u Europi su se, unatoč trenutačnoj krizi, zahuktale pripreme za promjene na tržištu rada. Portal MojPosao proveo je istraživanje koje je utvrdilo da je među "zanimanjima budućnosti" kod nas najprivlačniji posao stručnjaka za klimatske promjene. Izabralo ga je 29 posto ispitanika kao ono za koje bi se najradije prekvalificirali između četiri potencijalno najtraženija zanimanja budućnosti u sljedećih 20 godina. Popis najtraženijih budućih zanimanja utvrdila je na zahtjev britanske vlade kompanija Fast Future, a domaći je portal svoju anketu proveo na osnovi njihovih rezultata.

Na drugo mjesto hrvatski su ispitanici sa 19 posto izabrali posao specijalista za nanomedicinu, i to jer smatraju da, kao i regenerativna medicina, predstavlja budućnost. Ukupno 14 posto odlučilo bi se za rad na stvaranju novih organa, a šest posto najradije bi bili farmeri za uzgoj genetski modificiranih biljaka. Motiv im je pomoć čovječanstvu u preživljavanju, ali i život u prirodi. Ostalih 32 posto izabralo je neko drugo zanimanje, a pri vrhu su i stručnjaci za robotiku, astronauti, terapeuti alternativne medicine i stručnjaci za antikorupciju. Još uvijek se cijeni zanimanje političara.

U britanskom su se istraživanju, pak, našli i svemirski turistički vodiči, trgovci vremenom, virtualni učitelji, kirurzi za poboljšanje pamćenja, wellness menadžeri za starije, svemirski piloti i arhitekti, osobni medijski djelatnici, čistači informacija, organizatori virtualnog života, virtualni odvjetnici, psiholozi za virtualno neprilagođene i dizajneri nove generacije vozila.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Bjeda
Bjeda
15:55 21.04.2010.

Nije potreban strucnjak za klimatske promijene nego strucnjak za saniranje klimatskih promjena !

ZD
Zdravek
15:56 21.04.2010.

bilo bi zanimljivo da su napisali i koja zanimanja imaju ispitanici koji bi se na ova zanimanja prekvalificirali jer ako ako bi se neko sa sss htio prekvalificirat za specijalista za nanomedicinu onda je ova anketa vise nego smijesna a a i ovo strucnjak za klimatske promjene, kaj ne dodje to ko neka specijalizacija meteorologije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije