Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći gazda

Todorić molio političare da se ne miješaju u ponudu za Mercator

'todoric1_PXL_unu_040711'
''
05.07.2011.
u 10:30

Dvije milijarde eura, koliko je svojedobno bio osigurao za javnu ponudu za Mercator, uvijek može ponovo osigurati i za možebitne akvizicije u Turskoj, Belgiji ili Italiji, tvrdi Todorić.

Cijenu pšenice određuju svjetske burze, točnije američka i Matif, no treba sjesti sa seljacima i dogovoriti poštenu cijenu, kazao je čelnik Agrokora Ivica Todorić na jučerašnjem obilježavanju početka žetve u Belju. Teško je sada jamčiti kolika će ona biti, premda, objašnjava, cijena ni trenutačno nije najlošija, oko 1,50 kuna za kilogram. No, za 10-ak dana, kad završi žetva, znat će se puno više. Selo je, tvrdi, napravilo kvalitetan posao, pa Hrvatska za pšenicu neće trebati dolare, kako bi je uvezla, dok Agrokor seljacima može platiti i više nego burze, pod uvjetom da to bude kvalitetna cijena, ustvrdio je Todorić, što je potvrdio i Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog sindikata seljaka, ističući kako Agrokor svake godine seljacima daje 10 posto višu cijenu od ostalih.

Urod 45 tisuća tona

Kao najveći pojedinačni proizvođač pšenice Agrokor će ove godine imati urod od oko 45.000 tona, oko 7,6 tona po hektaru, a još 50 tisuća tona trebao bi otkupiti za vlastite potrebe. Više od 50 posto poslova u poljoprivredi danas je, ustvrdio je Todorić, satelitski i kompjutorski upravljano, čemu teže i u Agrokoru, no još je poslau vezi s tim, u čemu surađuju i s međunarodnim kompanijama.

No, činjenica je da u Ukrajini, primjerice, s milijun hektara upravlja samo jedno poduzeće, a u nas čitava Hrvatska sa 750 tisuća hektara. Država je, kazao je, podržavala selo i nije htjela velike konglomerate, da bismo danas imali male površine koje ne mogu konkurirati, a koje, kao i svuda u svijetu, trebaju sve veće subvencije da bi opstale.

Prema Todorićevim riječima, Agrokor u ovoj godini očekuje od 8 do 10 posto rasta ukupnih prihoda, na više od 30 milijardi kuna, dok za eventualno spajanje Konzuma i Mercatora tvrdi kako nije tema obilježavanja žetve u Belju. No znakovito je kazao kako ćemo se za šest mjeseci do godinu dana pozitivno iznenaditi. Za eventualnu kupnju većinskog paketa Mercatora u portfelju banaka Agrokor nije zainteresiran.

– Nismo fokusirani na to – rekao je Todorić, ističući kako dvije milijarde eura, koliko je svojedobno bio osigurao za javnu ponudu za Mercator, uvijek može ponovo osigurati i za možebitne akvizicije u Turskoj, Belgiji ili Italiji. Za razliku od Slovenije, gdje se u priču s Mercatorom upletala i politika, Todorić je kazao kako je on molio da se hrvatska politika u taj posao ne miješa.

Nerazumljivo, a lijepo

– Ponuda Agrokora za Mercator mnogima je bila nerazumljiva i neprihvatljiva, a to je, zapravo, jedna od najljepših priča kakve se u tranziciji mogu dogoditi. Naša je odgovornost vući ekonomiju i konkurentnost naprijed, a to mogu samo razumni ljudi s pametnim investicijama – kazao je Ivica Todorić.

Inače, žetva pšenice u Belju već je u punom jeku. Tom najvažnijom krušaricom zasijano je oko 5000 hektara, a do sada je požnjevena polovica. Beljci očekuju prosječni prinos od 7,6 tona pšenice po hektaru. U polja je ušlo 130 traktora i 40 kombajna. Radove na tabli nadomak Kneževa jučer je obišao i Ivica Todorić s direktorom Belja Goranom Pajnićem.

Komentara 18

OB
-obrisani-
19:08 05.07.2011.

Zar nije Agrokor najveći korisnik poticaja ,,bilo j eobjavljeno da se tu radi oko nekiliko stotina milijna kuna ne laje pas radi sela

Avatar neugodan
neugodan
10:41 05.07.2011.

TO JE GLAVNI POKRETAC NELIKVIDNOSTI U ZEMLJI!!! Treba njega prvo natjerati da plati sve svoje dugove pa onda neka glumi baju!!!

GA
ganga
17:22 05.07.2011.

zašto bi netko plaćao pšenicu 1.5 ako j emože kupiti vani na burzi za 1,3. Ako se nekomu ne isplati onda dogodine posij ono što ti se isplati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije