Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIRENJE INDUSTRIJE

Tko su tajnoviti Danci koji žele investirati u konoplju

konoplja
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
31.03.2014.
u 08:10

U požeškoj Zlatnoj dolini spremno je za početak sjetve industrijske konoplje

Liberalizira li Srbija uzgoj industrijske konoplje brže od Hrvatske, skupina danskih investitora spremna je već iduće godine sve planirane investicije preseliti ondje, kratka je i jasna poruka koju su hrvatskoj Vladi ovih dana odaslali neki od najbogatijih danskih poljoprivrednika i poduzetnika koji borave u Hrvatskoj.

Gube i do 100.000 eura

Osmero danskih investitora na čelu s Janom Lund Larsenom, Peterom Kjær Knudsenom i Kennethom Sørensenom žele, naime, ulagati u našu zemlju, prije svega u uzgoj industrijske konoplje. Njihov investicijski zamašnjak do kraja će tjedna dobiti i pravnu osobnost putem zagrebačke tvrtke Cooperation for Bio Diversity i, poslože li im se hrvatski zakoni i paragrafi, početna investicija između 5 i 20 milijuna eura brzo bi s još nekoliko drugih projekata narasla na 100 milijuna eura. Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i tamošnjih vlasti, u požeškoj Zlatnoj dolini ovih je dana sve spremno za početak sjetve industrijske konoplje na 200-tinjak hektara u vlasništvu kooperanata kojima Danci jamče siguran otkup, a gradili bi i pogon za preradu u kojemu bi posao našlo 20 ljudi.

Danci, kao i hrvatski poljoprivrednici u tom biznisu, s pravom očekuju ukidanje paragrafa o uzgoju konoplje samo za proizvodnju ljudske i životinjske hrane. Budu li bacali stabljiku, kako se to u nas sada traži, samo će na njoj na požeškim poljima izgubiti 100 tisuća eura.

Težak 300 milijuna eura

Larsen, Knudsen i Sørensen, koji u Danskoj posjeduju niz tvrtki i pokrenuli su mnoge projekte, posljednjih nekoliko godina vrlo uspješno ulažu i u druge zemlje EU te u Ukrajinu i Rusiju. Knudsen, jedan od triju najvećih uzgajivača svinja u Danskoj, navodno je “težak” najmanje 300 milijuna eura. Kućni je prijatelj danske kraljice Margarete II.

>> Od stabljike konoplje radi se 25.000 proizvoda, a mi je bacamo

Komentara 3

Avatar gladnijura
gladnijura
10:30 31.03.2014.

I sad kad Srbija hokus pokus sistemom izmijeni svoje zakone pa danci (investitori) odu tamo, opet će biti drvlje i kamenje na vlast. A ajo vlast pokrene izmjenu zakona koji ograničavaju proizvodnju konoplje, opet će zeleni, rligiozni, pravno zaštitnički klubovii i udruge biti protiv i postavljati stotine zahtjeva za ispitivanje legalnosti, djelovanja na okolinu, opasnost od zračenja i slične bedastoće samo da opravdaju svoje postojanje i lovicu koju od države uredno dobivaju.

DU
Deleted user
14:49 03.04.2014.

A koliko je tek štetan duhan pa ga država potiče. Po ovome što se govori i piše Hrvatska uvozi čak i kudelju za vodoinstalatere. Jadno i žalosno, a htjeli bi živjeti na visokoj nogi.

DU
Deleted user
08:31 31.03.2014.

tu se nema što komentirati. U Hrvatskoj je nekad konoplja bila normalna biljka, višestruko korisna. To što se neke njene sorte (sa visokim udijelom THC-a) zloupotrebljavaju, nije razlog da se ona opet ne vrati na hrvatska polja. Osim toga, ii te sorte traže detaljna istraživanja uz kontrolirani uzgoj jer ima sve više indicija u ljekovitost istih. Naš problem su ministri koji su ograničeni u poimanju koristi te biljke (i bivši i saašnji).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije