Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSIGURANO TRŽIŠTE

Tko koči Dragu Turudića da izgradi pogon za preradu svinja?

drago turudić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
09.12.2013.
u 12:52

Mislim da je netko očekivao da nekome nešto platim da bi nastavili dalje, kaže Turudić

Drago Turudić iz Posavskih Podgajaca nakon 28 godina provedenih u Njemačkoj u jednom selu kraj Stuttgarta gdje je radio u tvornici električnih uređaja, a poslije podne u mjesnoj klaonici, s velikim elanom se 1998. vratio u rodno mjesto u županjskoj Posavini kako bi izgradio klaonicu i pogon za preradu mesa. No, nakon što je izgradio suvremenu klaonicu gdje je radilo 4-5 radnika htio je nadograditi i pogon za preradu mesa i tu su nastali problemi pa nezavršeni pogon i opremljena klaonica ne radi, a radnici ostali bez posla.

- Dobro je krenulo jer sam preko HBOR-a dobio 300 000 tadašnjih maraka za pokretanje proizvodnje jer je tada vrijedio ugovor između Hrvatske i Njemačke kojim svi koji se odreknu radne dozvole i drugih dokumenata u Njemačkoj i vrate se u Hrvatsku, dobivaju tih 300 tisuća maraka. Uz to i kredit, uložio sam i svoju ušteđevinu za klaonicu za koju sam dobio uporabnu dozvolu 2000. Uslužno klanje je posao od tri mjeseca godišnje i od toga nisam mogao vraćati kredit pa sam odlučio proširiti i izgraditi pogon za preradu mesa za što sam već imao i osigurano tržište u Njemačkoj. To je posao koji traje cijelu godinu i zaposlio bih 25 do 30 radnika, a planirao sam suradnju sa 150 kooperanata iz ovog kraja koji bi znali kupca za svoje utovljene svinje. Stručnjaci su mi izradili projekt prema EU standardima čija bi realizacija koštala 12 milijuna kuna. Prvu fazu pogona vrijednog 5 milijuna kuna sam uz pomoć novca Hrvatske poštanske banke napravio, a kada je trebalo nastaviti, jednostavno je banka napravila zid prema meni. Ne mogu tvrditi jer od mene nije nitko ništa direktno tražio, ali mislim da je netko očekivao da nekome nešto platim da bi nastavili dalje. Možda je
uvozničkom lobiju zasmetalo što bi tu proizvodili slavonsko meso i prerađevine pa oni ne bi mogli prodavati polutrulo meso uvezeno iz Južne Amerike – kaže Turudić pokazujući potpuno opremljenu  klaonicu kapaciteta 170 svinja dnevno koja je već tri godine pusta, bez svinja i radnika, čak je isključena i struja. Uz nju je i poluzavršen pogon za preradu mesa, ukupno 1 300 četvornih metara. Turudić kaže kako sam više ne može nastaviti investiciju, ali kada bi našao partnera koji je spreman uložiti dva milijuna eura, njegov san bi se ostvario i vjeruje da bi se uložen novac brzo vratio.

- Tu prolaze političari i čudim se da nitko od njih nikada se nije zapitao ili upitao domaćine, zašto ovakav pogon stoji i ne radi, a toliko je nezaposlenih ljudi – kaže Turudić.

Komentara 3

DO
domoljubxy
14:42 12.12.2013.

Gospodine nemojte odustati nego ravno kod Marasa i provjerite tko vas koći i zašto nema odustajanja samo naprijed

FL
feliks.lorenz.33
13:16 09.12.2013.

Zar je moguće da nitko iz općine ili županije nije bio spreman pomoći a radi se o novim radnim mjestima, prihodima od poreza,...

M6
miro 62
13:23 09.12.2013.

Tipična hrvatska priča.Lopovluk i korupcija na sve strane.Al ii gosp.Turudić je trebao pokucati na sva vrata ,prvenstveno u Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvo poduzetništva.Neka sada krene i testira vrlog ministra Marasa i zatraži da mu on pomogne ,s obzirom da su mu puna usta malih poduzetnika i brige za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije