Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o reviziji u raspravi

Tjedan nakon packe iz EK 
Zdravko Marić 
izvukao zakon

Zdravko Marić
Patrik Macek/PIXSELL
23.06.2017.
u 22:39

Najteže je bilo pitanje tko će obavljati nadzor, tražila se stručnost, a država ne može to plaćati. Neke institucije su i odbile raditi taj posao

Nakon što je prošli tjedan došla packa Europske komisije u kojoj smo upozoreni da kasnimo s donošenjem Zakona o reviziji, Ministarstvo financija hitno je predložilo zakon koji bi do ljetne stanke trebao biti poslan u Sabor. Najvažnija je promjena da bi nadzor obavljalo Ministarstvo, a ne više Revizorska komora i Odbor za javni nadzor, koji se i ukida. Da je revizore potrebno jače nadgledati, vidljivo je bilo i iz slučaja Agrokor, zbog utvrđenih manjkavosti u financijskim izvješćima, koje su revizori odobrili, a niti su nadzornici reagirali koji su u posljednjih nekoliko godina morali biti u nadzoru.

Prijedlog zakona napravljen je još prije dvije godine, pa se upravo zato u nekim krugovima već govori o namjernom kašnjenju, a kako bi se izbjegao veći nadzor nad Agrokorom. No, resorni ministar Zdravko Marić takvo što odbacuje.

Revizor nije nedodirljiv

Uz taj zakon Ministarstva postajao je još jedan prijedlog Komore. Najteže je pitanje bilo tko će obavljati nadzor. Mnoge institucije kojima je obavljanje nadzora bilo ponuđeno, odbile su taj posao. Glavni je preduvjet stručnost, a problem je bio što takve osobe treba i dobro platiti, a državne institucije takvu mogućnost nemaju. Zato se i već sada postavlja pitanje koliko će snage pokazati novi nadzornici iz Ministarstva. Oni će, kaže zakon, morati biti odgovorni za sve aspekte revizijske profesije – odobrenja, obrazovanje, standarde, osiguranje kvalitete, nadzor, istražne radnje te mjere i sankcije. Ministarstvo bi, prema prijedlogu zakona, iako isto stoji i u postojećem, najmanje jednom u šest godina moralo provesti nadzor revizorskog društva koje obavlja zakonsku reviziju, a najmanje jednom u tri godine ako se radi o zakonskoj reviziji subjekata od javnog interesa. Novim je zakonom uređen i postupak nadzora te nadzorne mjere kao što su javna opomena, privremena zabrana rada revizije, nalog za otklanjanje nepravilnosti... Zadržava se razdoblje od sedam godina u kojem isto revizorsko društvo može obavljati reviziju društva od javnog interesa. Važna je i odredba da se kod revizije tvrtki od javnog interesa omogući razrješenje revizorskog društva na zahtjev dioničara ili članova koji imaju pet posto ili više glasačkih prava, dionica ili udjela u kapitalu tog subjekta, Nadzorni odbor, neizvršni članovi upravnog odbora samog subjekta te Ministarstvo financija.

Mnogi uljepšavaju izvješća

Novi zakon predviđa pet, umjesto sadašnje tri godine, radnog iskustva prije pristupanja revizorskom ispitu. Predviđeno je i stalno stručno usavršavanje od najmanje 120 sati u razdoblju od tri godine, jer u suprotnom se može ostati bez odobrenja za rad. 
Iako je u slučaju Agrokora problem obavljenih revizija postao upitan, ipak, neki od bivših financijaša domaćih kompanija tvrde kako isti propusti postoje i u nizu drugih domaćih kompanija koji si na razne načine navještavaju uljepšavaju izvješća, a one koje su izlistane na burzi, štoviše i tako krivo informiraju investicijsku javnost. Mnogi tako, kaže nam sugovornik, ne knjiže neki trošak u vremenu kada je nastao, knjiže krivo stanje zaliha, ne rade rezervacije... a u cilju prikazivanja dobiti.     

Komentara 1

PU
Pukovnik
23:05 23.06.2017.

Nece taj kasniti sa zakonima. Zato ga je "tata" poslao u vladu i zato ga Anemicni cuva. Prvi akt kao ministar bilo je produljenje Zakona o factoringu na kojoj osnovi je se AGROKOR mogao dalje zaduzivati. Iza toga je islo odobravanje kredita od strane HBOR-a u iznos od 400 mio. HRK. To je sto se zna druge svinjarije tek treba otkriti ako UDBA ne uspije zamesti tragove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije