Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počelo zatvaranje neprofitabilnih trgovina

Pad prometa u Konzumu smanjen na 6 posto, zatvara se stotinjak trgovina

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
22.06.2017.
u 12:28

Za neke trgovine postoji interes za preuzimanje. Već su i analize Alvarez&Marsala pokazale da je broj trgovina prevelik i neisplativ

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak i predsjednik uprave Konzuma Slavko Ledić otvorili su novi Super Konzum u Supetru na Braču i tada ponovili da će biti otpuštanja radnika i zatvaranja trgovina Konzuma, no ovaj put su bili precizniji – isplativost za nastavak poslovanja nema 80 do 100 trgovina.

Promet se oporavlja

U prošlotjednoj reportaži Večernjeg lista taj je dvojac već najavio zatvaranje dijela trgovina, ali i da postoji interes nekih poslodavaca da preuzmu neke od trgovina, čime bi i bila sačuvana radna mjesta. Također je poručeno da će dio radnika biti prebačen u neke druge trgovine ili tvrtke unutar Agrokora, ali i da će biti otpuštanja. Da je broj Konzumovih prodavaonica prevelik, pokazale su i analize koje je prije pola godine napravila konzultantska kuća Alvarez&Marsal. No otvarat će se i novi dućani gdje postoji isplativost, a jedan od tih upravo je otvoren na Braču.

– Svake smo godine neke prodavaonice s obzirom na strukturu stanovništva zatvarali. Ove ćemo godine to intenzivno raditi jer nam je u fokusu profitabilnost prodavaonica. Zatvorit ćemo određen broj prodavaonica, ali ljude ćemo zbrinuti sukladno zakonu – rekao je Ledić na Braču i potvrdio kako će dio radnika iz tih prodavaonica morati biti otpušten. Nakon početnih šokova u Konzumovim trgovinama koje su izazvale pad prometa i veći od 10 posto, od prošloga tjedna promet se popravlja i pad se smanjio na šest posto. Prošli tjedan Ramljak nam je rekao kako bi bio zadovoljan da do kraja godine budu na nuli, tj. na istoj razini kao i na kraju prošle godine. Ali i dodao da će bitnije mjerilo uspješnosti ubuduće biti operativna dobit. Nakon dogovorenog kredita od 480 milijuna eura pune se i police trgovina. Najveći je problem, naime, bio s dobavljačima koji su tražili avansno plaćanje pa zbog nedovoljno novca Konzum nije mogao preuzeti velike količine robe. S obzirom na odobrena sredstva, više i nema takvih zahtjeva dobavljača.

Prvih 100 milijuna eura kredita postupno se raspoređuje na plaćanje dobavljača i u proizvodnju. Novi Super Konzum Supetar financijski je zatvoren sredstvima iz prošlogodišnjeg budžeta, a zbog sezone bitan je za kompaniju. Prostire se na 2000 četvornih metara, uređen je prema posljednjim standardima i zapošljava 55 radnika. U jeku sezone svake godine dio se radnika seli iz kontinentalne Hrvatske, a ove će godine to biti izraženije. I dok se poslovanje oporavlja, u sjeni se najavljuju moguće tužbe.

U sjeni i moguće tužbe

Sberbank se obračunava ovrhama s imovinom Ivice Todorića, a Todorić pak najavljuje tužbu prema toj banci iza koje navodno stoji jak pravni tim. Pravnici koje smo pitali za takvu, pomalo neobičnu najavu tužbe kažu da je teško komentirati jer nije poznat zahtjev, što se traži, je li rizik svjesno preuzet

Komentara 3

SI
siskic
13:42 22.06.2017.

to je sve propuh..ali akteri agrokora koji su sve izvukli iz njega od 92-e naovamo , to će zataškati...jer silan novac je na računima vani završio. sad se smješkaju naciji u lice...i misle...levati jedni.

DU
Deleted user
14:15 22.06.2017.

Ja sam to predvidio jos prosle godine na ovom forumu, samo kad sam to rekao, sve HDZ-ove dezurne Uje su me popljuvale. I sada opet kazem, zatvaranje tih "neprofitnih" trgovina je samo pocetak. Najbolje ce tek sljediti. Koji jad od ove politicke klase, a narod i dalje pasivno gleda i bleji kao ovce. Ah da zaboravio sam, sad su na moru i mozak im je daleko od toga.

VE
vecehe
17:08 22.06.2017.

Je možeš misliti, odjednom sve funkcionira, to oni lagano lupaju s kreditima i prikazuju kao da je sve ok..do sljedeceg kredita ili nekog novog poreza na nekretnine za spas Tode, svejedno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije