Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić otkrio 3 stupa kroz koje će smanjivati javni dug

ECOFIN je na sastanku u Luxembourgu potvrdio izlazak Hrvatske i Portugala iz postupka prekomjernog deficita
16. lipnja 2017. u 16:13 16 komentara 1975 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić izjavio je u Luxembourgu, nakon što je Vijeće EU-a potvrdilo izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita (EDP), da Hrvatska namjerava nastaviti s trendom smanjivanja javnog duga kroz niz mjera.

Valdis Dombrovskis HRVATSKA RASTE Hrvatska i službeno izašla iz postupka prekomjernog deficita

"U svom izlaganju na sastanku Vijeća ministara istaknuo sam da hrvatska Vlada u svakom slučaju namjerava nastaviti s ovim trendom smanjivanja javnog duga kroz tri osnovna stupa - nizom mjera od kojih se neke i strukturne prirode kako bi se potaknuo još veći gospodarski rast, poglavito potencijalni rast u srednjem roku, kroz nastavak fiskalne konsolidacije, to jest niske razine deficita i snažne razine primarnog suficita jer je naša ideja smanjivati udio kamata u našim rashodima, te kroz jaču aktivaciju državne imovine kao jednim od tri integralna stupa naše strategije upravljanja javnim dugom", rekao je ministar Marić koji je bio na sastanku Vijeća za financije i gospodarstvo (ECOFIN).

"Apsolutna važna i lijepa vijest za Hrvatsku"

ECOFIN je na sastanku u Luxembourgu potvrdio izlazak Hrvatske i Portugala iz postupka prekomjernog deficita (EDP) nakon što su obje zemlje svele proračunski manjak u dopuštene okvire. "Vijeće je zatvorilo postupak prekomjernog deficita za Hrvatsku i Portugal, potvrđujući da je njihov manjak pao ispod tri posto BDP-a", kaže se u priopćenju Vijeća. 

agrokor LIDIJA KISELJAK Pouke Agrokora: EU traži i jači nadzor revizora

 Marić je istaknuo kako je to "apsolutna važna i lijepa vijest za Hrvatsku", koja dolazi kao rezultat napora Vlade i hrvatskog gospodarstva. "Glavni razlozi su zaista izvrsni rezultati na području fiskalne politike, prije svega povijesno nizak proračunski deficit, koji je bio znatno niži od preporuke Komisije te činjenice da smo uspjeli smanjiti udio javnog duga u BDP-u za 2,6 postotnih bodova", rekao je hrvatski ministar.

Hrvatska je Vlada, ističe Marić, identificirala da "ključ uspjeha u konsolidiranju javnih financija leži u rashodnoj strani proračuna", da "tamo treba držati kontrolu". Na upit je li u smanjenju deficita ikakvu ulogu imala činjenica da je Hrvatska dobrim dijelom prošle godine imala tehničku vladu, Marić je rekao da je kod donošenja proračuna vlada bila u potpunosti operativna.

"Tehnička vlada sigurno ima svoje reperkusije, znamo iz iskustva da su proračunski troškovi rasli u predizbornom razdoblju. Međutim, mi smo tu postavili čvrst okvir i nismo dopustili nikome da probije proračunske planove i rashode. Ključno je bilo zauzdati potrošnju. Ponavljam, zasluga nije samo na vladi, nego i na cijelom hrvatskom gospodarstvu", rekao je Marić.

Strukturne reforme

Marić je najavio da će Vlada nastaviti i ubrzati provedbu strukturnih reformi nakon što je sada postigla političku stabilnost, koja je nužna za provedbu tih mjera.  "Danas Hrvatska raste po stopi od nešto iznad tri posto, ali u nekom srednjem roku mi moramo napraviti napor kako bi te stope bile održive pa i više jer rast negdje na toj razini počinje generirati zaposlenost, a to je ono što Hrvatskoj najviše treba. Možemo govoriti o mirovinskom, zdravstvenom, socijalnom sustavu, o demografiji, ali u svemu tome ne možemo polučiti dugoročne rezultate bez adekvatne razine gospodarskog rasta i zapošljavanja", rekao je Marić.

euro, novac Eurostat: Hrvatska po potrošnji po stanovniku lani predzadnja u EU

Europska komisija je 22. svibnja ove godine predložila izlazak Republike Hrvatske iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka (EDP), a to je potvrđeno na današnjem sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN).  Hrvatska je u Postupku prekomjernog deficita, korektivnom mehanizmu EU-a osmišljenom kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod tri, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta, bila od siječnja 2014. godine.

Hrvatska je prošle godine znatno premašila taj cilj i smanjila proračunski deficit na 0,8 posto BDP-a s 3,4 posto iz 2015. Iz Ministarstva financija u današnjem priopćenju ističu i kako je, prema posljednjim objavljenim službenim podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske narodne banke, u 2016. udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu smanjen za 2,6 postotnih bodova te je iznosio 83,7 posto BDP-a, dok je u 2015. bio 86,3 posto.

rabljeni auti Izmjene zakona Pristojba kod kupnje rabljenih vozila se 1.7 treba uvesti, a još se ne zna koliko će stajati hrvatski izvoznici Udjelom izvoza u BDP-u iza Mađara smo, Čeha... Dario Juričan, režiser filma 'Gazda' DARIO JURIČAN Želim da Todorićev helikopter bude prvi eksponat u muzeju korupcije
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • Deleted user:

    Novinare ne za imaju pametne stvari i projekti nego samo neki smrad trač i gluposti od kojih nitko nema koristi. Nismo ima tri mjeseca pročitali niti jedan članak o nečem normalnom samo se loši novinari hrane tračem i podmetanjima i ... prikaži još! nagađanjima što je netko rekao i što će biti zato što je netko nešto rekao.

  • Hrvatska:

    Samo naprijed

  • propalismoFranjoskroz:

    Već vidim za dvije godine. Nisam ja ništa znao ja sam samo bio jedan od ministara.