Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parketari

Tisuće neprodanih stanova past će na teret parketarima

'stan stanovanje soba parket kauc sofa prozor prozori svjetlo svjetlost bijelo'
''
28.07.2010.
u 08:15

Čak 40 posto parketarskog posla obavlja se na crno, pa podopolagači potkraj mjeseca osnivaju udruženje.

U tisućama neprodanih stanova koji proteklih mjeseci nisu odgovarajuće ventilirani u jesen i na zimu bit će velikih šteta na drvenim parketima, što bi dodatno moglo ugroziti parketare. Podopolagači, koji posluju legalno, u ovoj se godini, naime, susreću s čak 50 posto manje ugovorenih poslova, a zatvoreni bi ih stanovi u kojima raste vlaga mogli baciti u dodatne troškove – kaže Ivan Sabljo iz Sabljo parketa, ističući kako u njima sigurno već dolazi do "koritanja" i dizanja parketa. Mnogi, poput njega, od toga su se osigurali u ugovorima s investitorima, no na kraju svejedno sva krivnja pada na podopolagače koji će, žele li i dalje imati posla, parket popravljati o vlastitu trošku.

Stoga su takvi i slični problemi, koji ugrožavaju njihovo poslovanje, podopolagače natjerali na povezivanje. Ne bi li se pravno i strukovno zaštitili od snažnijeg građevinskog lobija, koji zbog naglog smanjenja graditeljske aktivnosti posljednjih mjeseci često i bezrazložno reklamira izvršne radove, te poboljšali uvjete rada i konkurentnost na tržištu, Drvni je klaster, naime, ovih dana pokrenuo inicijativu za osnivanje udruženja podopolagača potkraj srpnja. Kroz udruženje bi se, dodaju, lakše utjecalo i na standardizaciju usluga i cijena, uvođenje certifikata, edukaciju radnika te na druga pitanja vezana uz poslovanje podopolagača, kako to rade i europska udruženja. Veleprodajne i maloprodajne cijene parketa na domaćem tržištu najčešće se razlikuju samo po iznosu PDV-a, pa uza sve te probleme nije čudno što se 40 posto parketarskog posla obavlja na crno, dok se za 60 posto majstora iz branše može reći da nemaju odgovarajuću naobrazbu i kvalifikaciju jer se tim poslom bave silom prilika.

– Poslovanja na crno je i više. Gotovo sve male tvrtke u blokadi danas rade na crno, ruše nam cijene jer ne plaćaju poreze i uzimaju nam posao – kaže Sabljo koji ne zna što je gore, konkurencija "u sivoj zoni" ili pristajanje na "veliki" posao za koji se ne zna hoće li se naplatiti. Prema njegovim procjenama, još će trebati najmanje dvije godine da se tržište nekretnina u Hrvatskoj pokrene, tako da Sabljo parketi ove godine spas traže i na inozemnim tržištima – u Njemačkoj i Libiji, gdje je oporavak krenuo još prije pola godine.

Ključne riječi

Komentara 3

VG
Veseli Gost
22:57 28.07.2010.

08:20h satan_zagorski Objasni kako ce ljudi sami postavljati parkete i laminate u stanovima koji nisu prodani a trebaju se zavrsiti da bi se mogli prodati

SZ
satan_zagorski
08:20 28.07.2010.

kakve gluposti...a ne razmišljaju o tome da im se smanjio promet, prvo zbog cijena i recesije, a drugo što si mnogi danas sami postavljaju parkete i laminat??

AM
amato
09:00 29.07.2010.

U izgrađenim i neprodanim stanovima zamrznuto je najmanje 2 milijarde EUR-a. U Hrvatskoj nema kapitala i vrlo je skup što utječe na novo sve veće zaduženje i tako zapravo (strane) banke postaju najveći vlasnici svega. Impresionira neznanje naših građevinskih poduzetnikaka ( i Bandića), koji su se zaduživali i gradili iako su morali znati da neće moći prodati. Čini se kao da im je jedini cilj bio da dobiju kredit i da dio novca operu za sebe. Poslije neka se banke koje su dale kredit brinu oko povrata kredita. U svakom slučaju jadna smo mi država s takvim poduzetnicima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije