Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer Plenković:

Teška situacija u Uljaniku prije svega je odgovornost uprave

Andrej Plenković u Saboru
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
18.01.2018.
u 07:02

Plenković je objasnio da je Vlada dala jamstvo za moguće kreditiranje Uljanika u iznosu od 96 milijuna eura i da se čeka odobrenje EK

Aktualna situacija s Uljanikom prije svega vezana je i uz odgovornost uprave Uljanika, poručio je jučer premijer Andrej Plenković s aktualnog prijepodneva u Saboru odgovarajući na pitanje postoji li plan B za Uljanik u slučaju da Europska komisija ne odobri državno jamstvo za kredit od 96 milijuna eura.

Ako se to dogodi, najvećem domaćem brodogradilištu prijeti stečaj, a otplata čak 659 milijuna eura vrijednih Uljanikovih kredita pala bi na leđa poreznih obveznika.

SDP-ovac Peđa Grbin složio se s premijerom da treba razgovarati o tome kako se dogodilo da sadašnja uprava Uljanika dovede brodogradilište u ovako tešku situaciju. – Međutim, ne odricati odgovornost sadašnjoj upravi ne znači isto tako i da Vlada može oprati ruke od odgovornosti – ustvrdio je Grbin.

Premijer je objasnio da je Vlada na temelju svih informacija koje je dobila dala jamstvo za moguće kreditiranje Uljanika u iznosu od 96 milijuna eura prema HPB-u i drugim bankama, odnosno financijskim institucijama.

– Nadležno Ministarstvo gospodarstva u stalnoj je komunikaciji s nadležnom upravom, dali smo sva objašnjenja, taj je dijalog na dnevnoj bazi i učinit ćemo sve da se ta jamstva i realiziraju. Važan je prije svega plan restrukturiranja Uljanika i eventualno pronalaženje strateškoga partnera. Koliko je meni poznato, uprava Uljanika o tome je već vodila određene razgovore i čini mi se da je taj put, dakle kombinacija i jamstava i strateškoga partnera, nešto što može biti, pa svojevrsni i plan A i plan B vjerojatno su zajedno povezani – objasnio je Plenković. Naglašava da će Vlada učiniti sve što može kako bi se zadržala radna mjesta, kako bi Uljanik, koji ima važnu ulogu u restrukturiranju Trećega maja, bio održivo brodogradilište i nastavio s poslovanjem.

– Očekujem da nam Europska komisija u najskorijem roku na temelju svih dostavljenih podataka dostavi svoje mišljenje te da se nakon toga krene u realizaciju prošlotjedne odluke Vlade – poručio je Plenković.

Aktualno prijepodne oporba je jučer iskoristila i da premijera pita hoće li ispuniti svoje obećanje o smanjenju PDV-a. – Da. Što ćemo sad? – poručio je Plenković bez dodatnog objašnjavanja.

Andrej Plenković u Saboru
1/13

Komentara 1

KR
Krotila
07:33 18.01.2018.

Uljanik ne smije pasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije