Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povlačenje kapitala

Teroristi i Trump srušili burze

Foto: Reuters
19.08.2017.
u 18:16

Europske burze šokirao je teroristički napad u Barceloni, a azijska i američka tržišta sumnja u Trumpove reforme.

Šok nakon terorističkog napada u Barceloni i nesigurnost u ispunjenje ekonomskih obećanja predsjednika Donalda Trumpa oslabili su krajem tjedne burzovne indekse širom svijeta.

Na vodećim europskim burzama indeksi su se jučer “crvenili”, a najviše su pale cijene dionica putničkih i turističkih kompanija.

Loše raspoloženje

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 15.30 sati bio je u minusu 0,8 posto, prateći tako gubitke na Wall Streetu i azijskim burzama. Istodobno, londonski FTSE 100 indeks bio je na gubitku jedan posto, na 7313 bodova, a istovjetni postotak pada bilježio je i pariški CAC koji se spustio na 5095 bodova.

Njemački DAX najviše se odupirao negativnom sentimentu bilježeći 0,4 posto minusa, pa je vrijedio 12.156 bodova.
Najviše su pale cijene dionica putničkih i turističkih kompanija, u prosjeku za 1,4 posto. Pritom su dionice zrakoplovnih kompanija EasyJeta, Ryanaira, British Airwaysa i Lufthanse potonule između 2,3 i 3,2 posto.

Povlačenje kapitala iz rizične imovine uzeo je danak i među bankarskim dionicama, čije su cijene prosjeku pale 1,2 posto.

Lošem burzovnom raspoloženju pridonio je i gubitak vjere investitora u sposobnost Trumpove administracije da provede obećana porezna rasterećenja i ostatak ekonomskog programa. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks spustio se 1,18 posto, na najnižu razinu u protekla 3,5 mjeseca od 19.470 bodova. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica izuzev japanskih potonuo je u petak ujutro 0,7 posto. Ipak, od početka tjedna i dalje je u plusu i to za 1,4 posto, zahvaljujući popuštanju napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Sve manja podrška

– Sve manja podrška i poduzetnika i političkih saveznika Zapadnom krilu nastavit će nagrizati povjerenje investitora u gospodarski program predsjednika Trumpa. Dolar uglavnom ostaje u stanju konfuzije i bez pravih smjernica, s jedne strane podržan poboljšanim američkim makroekonomskim pokazateljima, a s druge strane opterećen problemima u Bijeloj kući – ocjenjuje Stephen Innes, iz brokerske kuće Oanda u Singapuru.

Komentara 2

LU
lunar777
22:37 19.08.2017.

Da sam amer glasao bi za Trumpa, nije najbolji izbor ali alternativa mu je otprilike kao Assadu u Siriji...

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
01:43 20.08.2017.

Trump srušio burzu? A koliko ju je dignuo dosada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije