Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje hok-a

Tek svaki deseti obrtnik zadovoljan je radom ministarstva

'26.03.2012., Zagreb - Ministarstvo poduzetnistva i obrta, ministar Gordan Maras predstavlja Poduzetnicki impuls, plan poticanja poduzetnistva i obrta. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
06.05.2013.
u 19:51

U istom ispitivanju obrtnici su dali bezrezervnu podršku zahtjevima i primjedbama HOK-a na prijedloge Zakona o obrtu i Zakona o PDV-u koje resorno Ministarstvo poduzetništva i obrta ranije nije prihvatilo.

Ministarstvo poduzetništva i obrta ne čini dovoljno za opstanak hrvatskog obrta, smatra to većina od 8728 obrtnika koji su sudjelovali u ispitivanju provedenom krajem travnja od strane Hrvatske obrtničke komore. Samo 1009 ispitanika, odnosno 11,55 % zadovoljno je radom resornog ministarstva, piše HOK. U istom ispitivanju obrtnici su dali bezrezervnu podršku zahtjevima i primjedbama HOK-a na prijedloge Zakona o obrtu i Zakona o PDV-u koje resorno Ministarstvo poduzetništva i obrta ranije nije prihvatilo.

Anketa je provedena na području cijele Hrvatske, na uzorku od 8728 članova, što čini 10,32 % ukupnog broja obrtnika prema stanju Obrtnog registra od 31. ožujka 2013. Provelo ju je 115 udruženja obrtnika od njih 116 te 20 područnih obrtničkih komora.

Zahtjev da pravne osobe koje se bave djelatnošću vezanih obrta moraju kao i obrtnici imati zaposlenu stručno osposobljenu osobu, podržalo je 8276 obrtnika, odnosno 94,76 %. Drugi zahtjev, koji se odnosi na ukidanje prijedloga neograničenog obavljanja svih obrtničkih djelatnosti kroz domaću radinost i sporedno zanimanje, podržao je 8221 ispitanik, odnosno 94,28 %. Treći zahtjev usmjeren na uvođenje odgovornosti obrtnika samo unesenom imovinom u obrt, podržao je 8541 obrtnik, što čini 97,78 % ispitanika. Vezano za Zakon o PDV-u, 8624 obrtnika ili 98,71 % podržava zahtjev da se zadrži dosadašnji način naplate PDV-a (po naplati računa).

Čak 97,8 % ispitanika podržalo je zahtjev da obrtnici samostalno donose Statut svoje organizacije. Hrvatska obrtnička komora ne slaže se sa zadiranjem u samostalnost komorskog sustava. Zahtjev da visinu komorskog doprinosa određuju obrtnici samostalno odlukama svojih Skupština, također je podržalo 97,48% ispitanika. Ujedno 94,7 % ispitanika podržalo je da u ingerenciji njihovih Skupština i dalje bude izbor predsjednika HOK-a i područnih obrtničkih komora.

- Vrlo smo iznenađeni tolikim povećanjem nezadovoljstva članstva prema resornom Ministarstvu u nepunih godinu i pol rada, tim više jer je osnivanje „svog“ ministarstva bio jedan od zahtjeva obrtnika upućenih budućoj vlasti prije zadnjih parlamentarnih izbora. Stoga pozivamo Ministarstvo da bude u službi obrtnika, a ne protiv njih - komentirao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec čijih je gotovo 87% članova, sudeći po istraživanju, spremno javnim prosvjedom podržati zahtjeve HOK-a ako ostali načini pregovaranja ne budu dali rezultate.

>>Pola obrtnika u Hrvatskoj ne plaća PDV na vrijeme

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije