Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građevina

Tehnika: I treći ugovor u 2013., vrijedan 147,7 milijuna kuna

'25.11.2008., Zagreb - Tvrtka Tehnika u Ulici grada Vukovara broj 274. Filip Filipec, direktor tvrtke. Photo: Marko Prpic/Vecernji list'
'Marko Prpic/Vecernji list'
12.03.2013.
u 18:00

Posljednji posao odnosi se na gradnju Poslovnog centra u Osijeku, a prva dva odnose se na Zagreb odnosno Makarsku

Građevinska tvrtka Tehnika objavila je već treći ugovor ove godine za izvođenje radova. Čak 147,4 milijuna kuna vrijedan je ugovor o radovima na objektu Poslovno-kulturni centar Eurodom u Osijeku. Prošli mjesec sklopljen je ugovor vrijedan 6,6 milijuna eura za gradnju trgovačkog centra u Zagrebu, a u siječnju ugovor u vrijednosti 26,48 milijuna kuna o rekonstrukciji poslovne građevine i gradnji tipske autopraonice u Makarskoj.

Gotovo svaki mjesec Tehnika dobije posao, što je svrstava u jednu od rijetkih domaćih građevinskih kompanija koja je uspjela zaobići krizu. Ta je kompanija izvodila radove za velike kompanije poput Plive, Agrokora i Zagrebačku banku. Nakon jučerašnje objave o novom poslu u Osijeku porasla je i cijena dionica Tehnike, u ovoj godini povećala se oko 140 kuna. Ipak, dionica Tehnike je dosta volatilna, pa je tako u godinu dana prvo izgubila na vrijednosti, a zatim se opet oporavila. Lani u ožujku bila je na razini od oko 1300 kuna, a do kraja godine pala na oko 880 kuna. Silazni trend nastavljen je i ove godine, pa je u siječnju došla do 700 kuna, a nakon toga opet se dionica polako oporavlja.

Rezultat je to i poslovanja Tehnike koja je u 2012. ostvarila ukupan prihod od 849,09 milijuna kuna, što je za pet posto više od prihoda iz 2011., a manje za 23,3 posto od plana. U odnosu na plan podbacila je i neto dobit, koje je ostvareno 1,26 milijuna kuna. Plan je bio čak 12 milijuna kuna neto dobiti. No ipak, to je više nego godinu prije kada je neto dobit bila 882.772 kune.

Osnovni je razlog smanjenja realizacije i manje neto dobiti od planirane prvenstveno nedovoljna popunjenost kapaciteta, smanjenje marži za radove po ugovorima za poznatog investitora i smanjenje prodaje i cijena stanova, stoji u izvještaju kompanije. Bez obzira na stalne poslove, u Tehnici kao velik problem ističu upravo nedostatak ponude investicijskih radova te drastičan pad cijena i prodaje stanova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije