Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokapitalizacija

Tedeschi za nove dionice Atlantica uplatio 36 milijuna eura

tedeschi emil, atlantic grupa (1)
Žarko Bašić/PIXSELL
18.07.2010.
u 20:00

S obzirom da je konačne rezultate dokapitalizacije Atlantic odlučio objaviti tek kada se ona zaključi, na temelju neslužbenih informacija procjenjuje se da je za upis u drugom krugu ostalo između 25 i 30 milijuna eura novih dionica.

Iako pri upisu novih dionica Atlantic Grupe nije iskoristio maksimum koji je mogao, s obzirom na postojeći udjel u Atlanticu (52 posto), neslužbeno se doznaje da je predsjednik Uprave Emil Tedeschi za nove dionice uplatio oko 36 milijuna eura. To zapravo znači da je kompaniju vratio najveći dio novca kojeg je obitelj, odnosno njegov pokojni otac Svetozar dobio prodajom udjela u javnoj ponudi dionica Atlantic Grupe.

Kraj prvog kruga

Naime, u četvrak je zaključena prva faza dokapitalizacije Atlantica ukupno vrijedne 83 milijuna eura, u kojoj je sudelovalo 15 dioničara s pravom upisa novih dionica razmjerno postojećem udjelu u vlasništvu.

U subotu je započeo drugi krug u kojem su preostale dionice ponuđene na upis Europskoj banci za obnovu i razvoj te njemačkoj investicijskoj banci DEG. No, s obzirom da je konačne rezultate dokapitalizacije Atlantic odlučio objaviti tek kada se ona zaključi, na temelju neslužbenih informacija da je za dokapitalizaciju vladao velik interes, te da tek dva do tri postojeća ulagatelja nisu iskoristila pravo upisa do maksimuma, procjenjuje se da je za upis u drugom krugu ostalo između 25 i 30 milijuna eura novih dionica.

Maksimalni iznos kojeg, odlukom Upravnog vijeća EBRD može uložiti u dionice je 30 milijuna eura, a ako bi na kraju zaista i dobio toliko dionica, EBRD-ov budući udio u vlasništvu Atlantica bio bi do 10 posto.

Presudna raspodjela

No, iako je DEG imao pravo sudjelovanja i u prvom krugu, doznaje se da je između te banke i EBRD-a vladala prava jagma tko će upisati više u drugom krugu. Na kraju će upravo o toj raspojedli, za koju uplata mora biti realizirana u utorak, ovisiti i nova konačna dionička struktura Atlantic Grupe. Ako ne ranije, slika će sigurno biti poznata u četvrtak za kada je najavljen sastanak menadžmenta Atlantica s investitorima.

Komentara 8

FE
Felicijen
00:58 19.07.2010.

Pa kaj ovaj štampa te novce?!

DO
domenico
08:39 19.07.2010.

Evo zašto je dobro biti u gospodarskom vjeću Ive Josipovića...

Avatar atrpimir
atrpimir
20:30 19.07.2010.

Gledajući ga u nedjelju, na mene je ostavio dojam agenta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije