Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tekstilci

T7 VIS na Heimtextilu dogovorio višemilijunske izvozne poslove

tekstil
01.02.2011.
u 08:00

Od kraja 2008. u krizi u tekstilnoj industriji u RH izgubljeno je 4020 radnih mjesta, a taj bi pad bio i veći da nije bilo potpora resornog ministarstva, tvrdi Mirjana Gambiroža-Jukić iz HGK

Iako će se, prema procjenama iz HGK, i u 2011. nastaviti stečajevi i pad broja zaposlenih u tekstilnoj industriji, prvenstveno zbog oštre konkurencije na tržištu, da nije baš sve u toj branši crno potvrđuje uspjeh T7 VIS-a na najvećoj svjetskoj sajamskoj manifestaciji tekstila za domaćinstvo Heimtextil u Frankfurtu, gdje su se u organizaciji HGK predstavljali i osječki Tekstil Lio i čakovečki Čateks.

Tvrtka, koja je lani kupila Pamučnu industriju Duga Resa za 30,8 milijuna kuna, na sajmu je obnovila kontakte gotovo sa svim bivšim kupcima Pamučne industrije te s njima, ali i novim kupcima dogovorila više desetaka milijuna kuna vrijedne poslove, što je najbolja potvrda da imaju vrhunske proizvode, tvrdi članica uprave Jasmina Prokop Tomić. Prve pošiljke za SAD već su krenule, a pregovara se, doznajemo, i s kupcima iz Francuske, Švicarske, Nizozemske... Kupnjom Pamučne industrije tvrtka je osnažila i diverzificirala proizvodni program u smjeru promotekstila i opskrbe u kanalu HoReCa.

– Izdižemo se i ispred azijskih proizvođača i konkurenata kvalitetom i umješnošću stvaranja poslovnih odnosa s Europom, tako da nas u 2011. očekuje znatan rast u izvoznom dijelu – kazala je Prokop Tomić ističući kako, kad dođe oluja, neki grade zidove, a neki vjetrenjače. T7 VIS od onih je, tvrdi, koji grade vjetrenjače jer su sve moguće tržišne nepogodnosti u njima izazvale potrebu za traženjem novih rješenja i za prilagodbom novonastalim tržišnim uvjetima.

Bez inovacija, razvoja tvrtke, širenja i prosperiteta, nemoguće je opstati, rekla je ističući kako se u idućem razdoblju u skladu s dugoročnom strategijom tvrtke planira nastavak ulaganja u revitalizaciju i modernizaciju proizvodnje, istraživanje i osvajanje novih tržišta, edukaciju i stručno usavršavanje kadrova te inovaciju i razvoj. Na upit je li i u T7 VIS-u prosječna neto plaća 2776 kuna u odjevnoj, odnosno 3315 kuna, Prokop Tomić kazala je da je na nekim razinama i viša.

Naime, prosječna neto plaća po satu rada u tekstilnoj industriji iznosi samo 18,43 kune, a u odjevnoj 16,22 kune što je gotovo najniža cijena rada unutar prerađivačke industrije (podaci HGK za listopad 2010.).

– Od kraja 2008. u krizi u tekstilnoj industriji u RH izgubljeno je 4020 radnih mjesta, a taj bi pad bio i veći da nije bilo potpora resornog ministarstva. Potpore ovoj grani industrije dodjeljuju se od 2005., a ukupno dodijeljen iznos poticaja od 2005. do 2010. iznosio je 340 milijuna kuna, uključujući i kožarsko-prerađivačku industriju – kazala je jučer Mirjana Gambiroža-Jukić, tajnica Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK.

Industrija tekstila i odjeće ubraja se, naime, među najglobaliziranije industrije na svijetu, a hrvatska industrija u toj branši tradicionalno je izložena tržišnim uvjetima poslovanja te je zbog oštre cjenovne konkurencije upitna njezina profitabilnost, istaknula je Gambiroža-Jukić napominjući kako je Hrvatska do 2000. bila konkurentan, poželjan i uspješan partner mnogih svjetskih poznatih tekstilnih i odjevnih proizvođača i trgovaca s pozitivnom vanjskotrgovinskom bilancom.

- Slijedi stagnacija, a danas je ta industrija, koja je nekada bila na drugom mjestu po izvozu, nakon brodogradnje, u izuzetno teškom stanju. Slijedom smanjene prodaje, u 2011. se očekuje i dalje smanjenje proizvodnje vlastitih proizvoda tekstilaca. No, Zlatna igla Siscia, Estare Culto, Varteks, Galeb, Pletix, Jadran, Kotka, Arena i T7 Vis još uvijek imaju prepoznatljive brendove na hrvatskom tržištu, kazala je Gambiroža-Jukić.

Komentara 6

Avatar Rafael B
Rafael B
15:26 03.02.2011.

Kad čitaš ovakav plaćeni oglas sa glupavim komentarima neke babe iz Hrvatske Nepotrebne Komore (HGK) dođe ti muka.....a situacija na terenu, potpuno drugačija! Dao Bog da tekstilcima procvatu ruže!

MI
milk
09:28 01.02.2011.

prosječna plaća je 2776 kn, ali isto tako znam da je u \"bivšoj\" pamučnoj industriji koju je kupio VIS, plaća 2045 kn...najniža što može biti., žene nemaju radno vrijeme nego svaki dan ostaju raditi od jednog do čak pet sati duže,, subote su im sve radne, znale su raditi i nedjelje...a na dan mrtvih su ih pitali jel mogu doći,,sramota.....vremena su teška, ali netreba od ljudi raditi kmetove

Avatar misevz
misevz
10:25 01.02.2011.

Slažem se sa gore navedenim, poznanik radi u Visu i plaća je baš tolika koliko gore piše, a od prije par mjeseci na putne troškove pravo imaju samo radnici izvan grada u max iznosu od 500 kn, bez obzira na udaljenost. Uz sve to navedeno prekovremeni se ne plaćaju nego idu u slobodne dane koji se u pravilu ne mogu dobiti ,a dio radnika je prijavljen na 32 satno radno vrijeme (plaća 1500 kn) ,a onda rade \"normalno\" tj. prekovremeno pa im i to ide u slobodne dane. Tako kvalificirani tekstilci sa 30 godina radnog staža zarađuju max 2500 kn (ako, naravno). Katastrofa i užas živi šta se radi od ljudi, u državi u kojoj svakodnevno rastu životni troškovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije