Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Svaki sedmi kruh i pecivo smrznuti stižu iz uvoza, trgovački lanci samo ih dopeku

Uvoz smrznutog kruha i peciva posljednjih godina raste dvoznamenkasto, najviše iz Njemačke, Italije, Slovenije, Francuske i Poljske
16. veljače 2016. u 07:00 11 komentara 6841 prikaza
24.09.2013., Zagreb - Mlinarovi pekarski proizvodi.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Iako se svake godine lome koplja oko otkupnih cijena pšenice, već svaki sedmi kruh ili pecivo na našem stolu nisu “domaći”.

Prema statistici HGK, u prvih deset mjeseci 2015. uvezli smo kruha, peciva i kolača za čak 94,5 milijuna eura, 11% više nego u istom razdoblju 2014., čime su zasjeli na visoko 3. mjesto ljestvice top uvoznih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. A iako i izvoz raste, lani 23%, i dalje je 50% manji od uvoza. Nada Barišić, direktorica Žitozajednice, kaže kako je uvoz izražen od ulaska RH u EU. I trgovački lanci, naime, u trendu toplih peciva s nogu vide rast profita i prodaje, pa uvoz smrznutog kruha i peciva, pizza, pita i ostalih nezaslađenih pekarskih proizvoda, koje trgovci potom samo dopeku, posljednjih godina raste dvoznamenkasto.

Spar, Kaufland, Lidl... vani zakupljuju čitave tvornice koje proizvode za njih, objašnjava Barišić, ističući kako ona ne bi rekla da potrošnja kruha u Hrvatskoj zbog toga raste, već samo da se dio profita sada raspodijelio na trgovačke lance. Smrznutog kruha, peciva, pizza... u 2012. smo tako uvezli za 19,8 mil. dolara, u 2013. za 24,4 mil., u 2014. za 28,8 mil., a u 10 mjeseci 2015. za 23,1 mil. dolara. Top zemlje iz kojih uvozimo su Njemačka, Italija, Slovenija, Francuska i Poljska. 

>> 2016. godina mahunarki: ‘šerajte’ recepte 

>> U kruhu naišli na neugodno iznenađenje: 'Muž mi je skoro slomio zube'

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • nemanatrag:

    Zaobilaziti taj sedmi, a kupovati šesti ili osmi....

  • mikrogrizzly:

    Pa i naši pekari izvoze u Mađarsku, Njemačku i dr. Nismo se još navikli da nam je EU sada "domovina" i da nitko ne smije kočiti protok kapitala i roba širom EU. Pekarska branša cikti kad cijene goriva idu gore, ... prikaži još! da imaju povećane troškove jer im je to bitna stavka u poslovanju i da moraju povisiti cijene. Kad cijene goriva idu dolje - šute k o .... (znate sami što staviti umjesto točkica). I još "nariču" po novinama da oni žele dostići zapadne cijene pekarskih proizvoda, da je njihov rad podcijenjen i dr. Pa onda slijedi iznenađenje kad strani trg. lanci ne žele plesati po notama domaće pekarske branše nego bez pardona uvezu izvana. Prodaju nama stranci i (paletirane) bukove cjepanice - to je veća senzacija nego pekarski proizvodi...

  • R00kie:

    lidl je u uvozu talijanskog kruha najjaci :D onda gradjani o nekom uvoznom lobiju trkeljaju