Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sirovinsko područje

Suša ugrožava urod duhana u Podravini i Slavoniji

duhan
Dragutin Šantoši
23.08.2012.
u 14:33

Zbog suše planirani ovogodišnji urod od oko 10.000 tona duhana mogao bi biti manji 15 do 18% ako ne bude padalina do kraja kolovoza i početkom rujna

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji u tijeku je treća ovogodišnja berba duhana na ukupnim proizvodnim površinama od 4578 hektara. Dosad je obrano oko 30% planiranog ukupnog ovogodišnjeg uroda od oko 10.000 tona. No ciljeve o ostvarenim prosječnim prinosima u suhom ratarenju do 2,3 t/ha, a na navodnjavanim proizvodnim površinama i do 3,5 t/ha, i tu je poremetila suša. Ne bude li padalina do početka rujna, prinosi zapadno od Virovitice, gdje berba duhana završava u prvoj polovici listopada, bit će i 30 posto manji po hektaru, a ukupno 15 do 18 posto.

Zbog dugog razdoblja suše i visokih temperatura jedino ne strahuje 15 proizvođača duhana u Podravini koji su ove godine investirali u sustave za navodnjavanje na svojim proizvodnim površinama od 55 hektara. U što skorijoj budućnosti tu je u planu navodnjavanje oko 1000 hektara pod duhanom.

– Iako smo za navodnjavanje osigurali kreditnu liniju, izvođača radova i primjenu svih ostalih mjera, deklarativno su svi naši proizvođači za navodnjavanje, ali kada treba krenuti u to, onda se odustaje. Na istočnom području Podravine i u Požeškoj kotlini nešto je bolja situacija, ali i na tom sirovinskom području mogu se postići prinosi od 3,3 do 3,5 tona po hektaru. Oni koji danas imaju prinos od 2,5 tona po hektaru s navodnjavanjem mogu povećati prinos za najmanje jednu tonu po hektaru – kazao je predsjednik uprave Hrvatskih duhana Mirko Boić ističući kako navodnjavanje i racionalizacija troškova proizvodnje, bez kojih nema budućnosti proizvodnje duhana, donose veći prinos, veću sigurnost i veći dohodak.

Govoreći o racionalizaciji troškova proizvodnje, Boić ističe sušenje duhana zamjenom skupih fosilnih goriva drvnom biomasom. Danas je trošak sušenja jednog kilograma duhana zemnim plinom 3,26 kuna bez PDV-a, dok kod uporabe drvne biomase taj trošak iznosi svega 67 lipa.

– Već drugu godinu ulažemo znatna sredstva u projekte navodnjavanja i uporabe drvne biomase u sušnicama za duhan. Ostvarili smo određene rezultate, ali nismo zadovoljni i od naših proizvođača očekujemo krajnje ozbiljan i odgovoran pristup – poručuje on.

U ovogodišnjoj kampanji Hrvatski duhani proizvođačima će plaćati utrošak od 0,85 do 1,1 kubičnih metara plina po kilogramu duhana i utrošak struje od 1 kwh po jednom kilogramu osušenog predanog duhana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije