Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski savjetnik

Sudskim putem možete zatražiti promjenu ugovora

zgrada
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSEL
16.01.2014.
u 17:00

Zakon o najmu stanova regulira da vlasnik stana i najmoprimac sklapaju ugovor o najmu stana na neodređeno vrijeme, s time da najmoprimac za to vrijeme ima pravo ugovoriti zaštićenu najamninu.

P: U postupku povrata imovine nedavno sam postala vlasnicom stana od 120 m² koji je nastavio koristiti najmoprimac s kojim sam sklopila ugovor sa zaštićenom najamninom. Stan koristi sa suprugom i oboje su u mirovini. Doznala sam da je u međuvremenu naslijedio stariju kuću na otoku Krku. Imam li pravo tražiti raskid ugovora o najmu sa zaštićenom najamninom i tražiti sklapanje ugovora sa slobodno ugovorenom najamninom, pita Loreana iz Opatije

Odgovara Ingrid Barić, dipl. iur.

O: Danom stupanja na snagu Zakona o najmu stanova prestao je vrijediti institut stanarskog prava. Prijašnji nositelji stanarskog prava stekli su prava i obveze najmoprimaca. Zakon o najmu stanova regulira da vlasnik stana i najmoprimac sklapaju ugovor o najmu stana na neodređeno vrijeme, s time da najmoprimac za to vrijeme ima pravo ugovoriti zaštićenu najamninu. Sadržaj Zakona regulira da pravo na zaštićenu najamninu nema najmoprimac koji ima u vlasništvu useljivu kuću.

Budući da su se okolnosti u konkretnom slučaju promijenile te da je zaštićeni najmoprimac postao vlasnikom nekretnine, potrebno je utvrditi u prvom redu je li riječ o kući koja je useljiva. Pri tome nije odlučna činjenica je li riječ o nekretnini koja bi svojom kvalitetom pružala približno jednake uvjete stanovanja kao u vašem stanu, već isključivo radi li se o useljivoj kući.

>> Trošite više od planiranog? Doznajte kako izići iz minusa!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije