Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKI SAVJETNIK

Trošite više od planiranog? Doznajte kako izići iz minusa!

Foto:
Foto: Thinkstock
15.01.2014.
u 19:24

Na pitanje odgovara Jaka Žibrat, direktorica poslovnice Vlaška u Zagrebu

U “snimanju“ financijske situacije i izradi financijskog plana mogu vam koristiti programi evidencije potrošnje

Pitanje: Za praznike i na zimskom odmoru uvijek potrošim više od planiranog, u siječanj sam ušla s više od tri tisuće kuna minusa na tekućem računu. Kako se najefikasnije mogu izvući iz tog minusa s obzirom na to da imam prosječna mjesečna primanja, pita Helena iz Samobora.

Odgovor: Prvi korak mogao bi biti smanjenje potrošnje nakon blagdana, a u “snimanju“ vaše konkretne financijske situacije i izradi financijskog plana mogu vam koristiti razni programi evidencije potrošnje i planiranja troškova. Primjerice, financijskim planerom koji Zabini klijenti ugovaraju bez naknade možete dobiti uvid kamo vaš novac ide te ćete tako bolje upravljati potrošnjom, odnosno učinkovito planirati buduće troškove. Također, za plaćanje karticama dobivate obavijesti o mjesečnim troškovima, što vam može pomoći u pregledu rashoda. Savjetujemo vam da ne podižete cijelu plaću s računa, već da više plaćate debitnim i kreditnim karticama, a da gotovinu na bankomatima podižete u manjim iznosima, ponajprije zato što ćete tako smanjiti mogućnost rizika koje donosi manipulacija gotovinom.

Usto, ako ste u dopuštenom minusu, svakako ćete parcijalnim podizanjem gotovine, odnosno plaćanjem s računa uštedjeti na kamatama budući da se kamate obračunavaju dnevno, ovisno o visini trenutačno iskorištenog minusa. Ako je moguće, s obzirom na vašu ukupnu financijsku situaciju, pokušajte isplanirati otplaćivanje minusa u roku od nekoliko mjeseci štednjom od mjesečnih primanja. Tako ćete ispuniti pravu namjenu minusa – zadužiti se kratkoročno i ne platiti visoku kamatu. Ako pak ne možete u kratkom roku podmiriti iznos prekoračenja po tekućem računu, problem možete riješiti kreditom koji se uz pomoć kartice može realizirati brzo ili pak klasičnim gotovinskim kreditom prikladnim ako vam je potreban kredit s mogućnošću otplate na nešto dulje razdoblje, o čemu se možete detaljnije informirati na web-stranicama banke ili u najbližoj poslovnici.

Kako biste održali stečenu financijsku stabilnost te izbjegli situacije poput one u kojoj ste se sada zatekli, bilo bi dobro kad biste veće troškove, poput onog za godišnji odmor i blagdane, planirali unaprijed.

U tome vam mogu pomoći razni oblici štednje koju možete uplaćivati mjesečno trajnim nalogom s tekućeg računa.

>>Pale rate kredita zbog niže nacionalne referentne stope

Ključne riječi

Komentara 5

GE
generacijaa
21:19 15.01.2014.

Kako uštedjeti ako radiš svaki dan u godini ne dobiješ pet plaća za redom a onda do kraja godine svaki drugi mjesec a pri tom imaš studenta i srednjo školca kako???

DH
dalibor.hren
22:17 15.01.2014.

Kako uštedjeti ak su mi švicarci pojeli sve? Nek mi kokoš pomogne!

NE
neki
20:20 15.01.2014.

Evo jednostavnog i univerzalnog savjeta za financije - troši onoliko koliko zaradiš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije