Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarski slučaj treći u nizu u korist potrošača

Sud EU ponovo presudio apsolutnu ništetnost ugovora u CHF

Udruga Franak
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
01.04.2022.
u 12:58

Prethodno je Sud EU već donio dvije presude o ništetnosti cijelih ugovora u CHF–u u korist potrošača, a u Udruzi Franak smatraju da će i ova biti od velike pomoći Vrhovnom sudu RH kod utvrđenja apsolutne ništetnosti CHF ugovora

Sud EU donio je još jednu presudu o ništetnosti ugovora o kreditu u „švicarcima“ u korist potrošača. U presudi za mađarski predmet C-472/20 od 31. ožujka utvrdio je da Nacionalni sud, u slučaju kada ugovor zbog ništetnosti glavnog predmeta ne može opstati, mora uspostaviti stanje kao da ugovora nije niti bilo – odnosno proglasiti ga ništetnim. Ako bi posljedice ništetnosti bile štetne za potrošača, onda najviši nacionalni sud mora izuzećem ništetnih ugovornih odredaba omogućiti opstanak ugovora uz vraćanje svih koristi koje je nepoštena banka imala.

U presudi o kojoj je izvijestila Udruga Franak, piše i sljedeće:

- U situaciji poput one o kojoj je riječ u glavnom postupku, interesi potrošača stoga bi mogli biti zaštićeni, među ostalim, tako da mu se vrate iznosi koje je zajmodavac neosnovano naplatio na temelju ugovorne odredbe koja je ocijenjena nepoštenom, pri čemu do takvog povrata dolazi na temelju stjecanja bez osnove. U ovom slučaju, kao što to proizlazi iz odluke kojom se upućuje prethodno pitanje, prvostupanjski sud prekvalificirao je predmetni ugovor o zajmu u ugovor o zajmu u mađarskim forintama, nakon čega je odredio promjenjivu kamatnu stopu te je naložio društvu Lombard da vrati iznos koji odgovara takvom stjecanju bez osnove.

Prethodno je Sud EU već donio dvije presude (C-118/17 i C-260/18) o ništetnosti cijelih ugovora u CHF–u u korist potrošača, a u Udruzi Franak smatraju da će i ova, treća, biti od velike pomoći Vrhovnom sudu RH kod utvrđenja apsolutne ništetnosti CHF ugovora po reviziji Rev-259/2022 o kojoj uskoro odlučuju. Napominju da je u međuvremenu i francuski Vrhovni sud odlučio da su ugovori s valutnom klauzulom ništetni i da svaki potrošač s takvim ugovorom može zatražiti utvrđenje ništetnosti ugovora bez zastare potraživanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije