Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naplaćivanje opomena

Stručnjaci odgovaraju: 300 kuna naknade širi paniku!

'unutrasnja..........zagreb.......21.04.2005  ilustracija za novac , hr kune i kreditne kartice  foto: IGOR KRALJ'
Igor Kralj/Arhiva VL
26.11.2012.
u 22:50

Riječ je o manipulaciji i izvlačenju jednog stavka iz jednog članka Zakona

Internetom kruži tekst u kojem se tvrdi, da je od 1. listopada, stupanjem na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, prema čl. 13., dužnik koji zakasni s plaćanjem dužan vjerovniku platiti posebnu naknadu od 300 kuna. “Račun koji ste ispostavili nakon 1. listopada je ugovor koji je do određenog datuma trebao biti plaćen. Ako nije, prvih 300 kuna koji vam budu plaćeni nakon tog datuma, imate pravo smatrati plaćanjem posebne naknade. To ne umanjuje vaše pravo da na taj račun dodatno još obračunate i zateznu kamatu od 15%”, stoji u dopisu, a najavljuju se i velike naplate tih posebnih naknada od HEP-a, T-Coma, plinare i drugih. Je li to točno?

– Riječ je o manipulaciji i izvlačenju jednog stavka iz jednog članka Zakona. Članci koji se spominju određuju ispunjenje novčanih obveza između poduzetnika, odnosno između poduzetnika i pravnih osoba, osoba. To je potpuno jasno napisano u Zakonu, koji se ne odnosi na fizičke osobe i nema spomena o odnosu trgovac - potrošač, te nam temeljem njega ni HEP ni T-Com ni plinara ni drugi ne mogu “odrapiti” 300 kuna paušala! .

Ne znam odakle ta panika jer to jednostavno ne stoji. Ovo je školski primjer dezinformacije javnosti s namjerom stvaranja panike! ROZP poziva da sve koji šire takvu paniku i defetizam prijavite najbližoj policijskoj postaji usmeno ili elektroničkom poštom – poručuje potrošačima Željko Tomašić, predsjednik Regionalne organizacije za zaštitu potrošača Karlovačke županije.

>>Mali dužnici zbog kašnjenja mogli bi platiti 300 kuna kazne

Komentara 19

VE
vero
13:19 27.11.2012.

Koliko skupo sve plaćama i financirao sve te na vlasti, umjesto da su servis građanima oni se pretvorili u pljačkaše sirotinje. Neka osnuju ured sa 2-3 advokata naravno plaćena našim novcima iz proračuna koji će primati građane da im objasnene ove nebulozne zakone. Ima li tko zdravog razuma, pa kako meže 1 kn duga narasti na 1.000 kn duga ? Treba ovršiti sve one koji su to izmislili i koji su popljačkali narod sve ove godine.

CR
crocro
06:25 27.11.2012.

Lopove i kriminalce odmah u zatvor pa se više nikada neće poigravati s narodom. Narodom se manipulira sa svih aspekata i uvijek narod ispadne najslabija karika. Za svaki propust, za svako djelo koje se protivi zakonu, odmah se moraju dizati optužnice, provoditi sudske rasprave i donositi kaznene presude. I nakon toga više neće biti samovolje, javašluka i nereda.

Avatar tkozna
tkozna
11:53 27.11.2012.

Kud plovi ovaj broooooddd,..................................................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije