Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar graditeljstva

Štromar: Cilj je povećanje plaća 
u građevinarstvu

Predrag Štromar
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
17.06.2019.
u 21:00

Konferencija Poslovnog dnevnika “Budućnost građevinskog sektora”

Oporavak građevinskog sektora, najbolje opcije javnog i privatnog partnerstva te promocija svih uspješnih inicijativa koje se u branši provode, bile su teme konferencije Budućnost građevinskog sektora u organizaciji Poslovnog dnevnika, jučer u Zagrebu.

– Želimo progovoriti o temama koje muče ovaj sektor koji se, premda je i više nego značajan za gospodarski rast i povlačenje sredstava iz EU fondova, također suočava s problemom nedostatka radne snage. Zato ove teme traže našu pozornost – istaknuo je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

Važno je govoriti o promjenama i angažirati se u građevinskom sektoru, smatra Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Digitalizacija pun pogodak

Kao ministru, ističe Štromar, glavni mu je cilj da se povećaju plaće i da se u Hrvatsku vrate oni koji su otišli, a potom je poručio poslodavcima:

– Ponudite radniku onoliko novca koliko je dovoljno da ovdje dobro živi, a mi ćemo pripremiti uvjete.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je, veli Štromar, naišlo na podršku pri uvođenju digitalizacije u sustav izdavanja dozvola, a zainteresirane i dalje poziva na daljnji dijalog i ostvarivanje zajedničkog cilja. A to je da nam sutra bude bolje, da budemo konkurentniji te da mladi imaju više mogućnosti.

Povučeno 60% novca više

Trenutačno se, kaže ministar Štromar, gradi i obnavlja više od tisuću objekata, a Ministarstvo želi pomoći mladima da riješe stambeno pitanje te omogućiti domaćinstvima, bolnicama, vrtićima i javnim zgradama da uz pomoć fondova Europske unije sudjeluju u energetskoj obnovi.

Ministar Štromar je dodao da će u sljedeće četiri godine u energetsku obnovu uložiti više od pet milijardi kuna privatnog i javnog novca.

Prošle je godine Ministarstvo povuklo 60 posto više sredstava nego su planirali, a mjerama za mlade pomogli su, naveo je ministar, 13.500 mladih obitelji.

– Cilj Ministarstva je do kraja godine doći do brojke od 20.000 obitelji – najavio je minsitar graditeljstva. Posebno je, kaže, ponosan na projekt sustava izdavanja građevinskih dozvola kojim državni biljezi i šalteri odlaze u povijest, čime se stvara brži, jeftiniji i efikasniji sustav.

Daljnjim rastom i radom, ali i digitalizacijom Hrvatska će, smatra Štromar, biti bolja i na Doing Business ljestvici. – Moramo biti spremni ići i mijenjati se nabolje, okaniti se birokratiziranosti sustava, izboriti za daljnji razvoj investicija, poticati stanogradnju i korištenje stambenih kredita. Stoga je budućnost građevinskog sektora tema je od iznimne važnosti – istaknuo je ministar Predrag Štromar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije