Naslovnica Vijesti Hrvatska

I agencije traže hitan uvoz stranih radnika

Molimo HZZ da one koji su raspoloživi za rad u sezoni uputi odmah do poslodavaca, a ako ne uspiju postići dogovor kod više poslodavaca, molimo da ih se briše iz evidencije HZZ-a, poručuju agencije
17. lipnja 2019. u 16:46 7 komentara 303 prikaza
konobari
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/5

Upozorenju Hrvatske udruge turizma da u toj djelatnosti trenutno manjka oko četiri tisuće radnike, pridružila su se još dva strukovna udruženja. Priopćenjem poručuju kako ‘u izazovnoj godini za hrvatski turizam s rastućim mediteranskim konkurentima te usporenom potražnjom za Hrvatsku, radi gorućeg problema nedostatka radne snage hrvatskom turizmu, prijeti kako srozavanje kvalitete usluge, tako i da dio objekata ostane zatvoren’.

čistačica Nedostatak radne snage Drama u sezoni: Nema tko čistiti apartmane. Gotovo me preklinju da dođem i nude višu cijenu

Nedostatak kvalitetne i kvalificirane radne snage u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, poručuju iz Udruge hrvatskih putničkih agencija i Udruženja putničkih agencija HGK, osjetit će i agencije, jer njihova kvaliteta ponude uvelike ovisi o ostalim akterima u turizmu.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) istaknuo je da strukovne udruge podržavaju napore Vlade i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, kao i aktivnosti poput Dana poslova u turizmu, omogućavanja rada umirovljenicima do pola radnog vremena i povećanje kvota u 2019. „No, tim mjerama problem nije riješen do kraja jer nedostaje i preko 5 tisuća radnika,“ ističe Fain.

- Molimo Hrvatski zavod za zapošljavanje da 4.000 nezaposlenih, a od kojih 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni, uputi odmah do poslodavaca u turizmu kojima nedostaje radna snaga. A ako ne uspiju postići dogovor kod više poslodavaca, molimo da ih se briše iz evidencije HZZ-a jer predstavljaju kočnicu zapošljavanja onih koji zaista žele raditi - kazao je Boris Žgomba predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK.

Ilustracija | Autor : Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Oba strukovna udruženja pozdravljaju elektroničke prijave, no administracija je i dalje problem. Obrada zahtjeva za zapošljavanje stranog radnika čeka se po nekoliko tjedana, što je, kažu, predugo, posebno objektima kojima sezona traje samo 12 tjedana.

-Turizam je industrija doživljaja i prenošenja lokalnog iskustva, a čovjek ključuspjeha u turizmu - naglašava Fain. - No, već dugo se suočavamo s tim da takvih radnika nema, a strukturna rješenja koja se provode ili su u najavi su rješenja koja će tek u nekom dužem razdoblju dati rezultate.

Čelnik Udruženja putničkih agencija pri HGK kaže da pozdravljaju mjere poput dualnog obrazovanja, promocije strukovnih zanimanja u turizmu te mogućeg budućeg smanjenja opterećenja plaće kao i poreznih rasterećenja u turizmu koje bi osigurale konkurentnije plaće onima u EU.

konobari Očaj ugostitelja 'Pred kolapsom smo, u ponedjeljak morate odobriti kvotu za dodatnih 5000 radnika'

- No treba nam pomoć sada - kaže Žgomba i ističe da je potrebno urgentno rješenje odobravanjem dodatne kvote stranih radnika za turizam.

Inače, ova dva udruženja zastupaju interese oko 1800 tvrtki za djelatnost turističkih agencija i turoperatora, zapošljavaju više od šest tisuća ljudi te pridonose ostvarenju približno 15 milijuna noćenja.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • BakaMraz:

    Radnika jos ima, samo vise nema robova, sto HR poslodavci/robovlasnici nikako da shvate!

  • ing-12345:

    Ima u Hrvatskoj radnika li nema više robova koji su prisiljeni raditi 16 sati dnevno za 2.500 kuna mjesečno. Zato robovlasnici (hrvatski poslodavci) traže od vlade dozvole za uvoz novih robova (stranih radnika) u Hrvatsku.

  • stefj:

    Pa zapravo ima smisla da se izbrišu sa zavoda i da prestanu primati naknadu... Danas od tih 130.000 nezaposlenih većina ih ne želi raditi, više im se isplati biti nezaposlen. Imaju zdravstveno i mirovinsko, a u fušu zarade dovoljno novaca za život.