Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
draghi srušio referentnu stopu

Stop deflaciji: I pad cijena povećao bi nezaposlenost

Mario Draghi
Foto: Reuters/PIXSELL
07.11.2013.
u 21:15

Banke su dobile više novca za kreditiranje i prostor za snižavanje kamatnih stopa na kredite, ali izvjestan je i pad kamatnih stopa na štednju

Europska središnja banka (ECB) iznenadila je investicijsku javnost i spustila referentnu kamatnu stopu na povijesno niskih 0,25 posto. Iako se takav potez nije očekivao, šef ECB-a Mario Draghi potvrdio je da se na spuštanje kamate odlučio zbog straha od deflacije u Europi. U listopadu je inflacija pala na 0,7 posto, što je poslužilo kao crvena lampica ECB-u.

“Izgubljeno desetljeće”

Niža referentna stopa znači više novca u sustavu i poticaj oporavka tržišta kapitala i ulaganja. Banke su dobile više novca za kreditiranje i prostor za snižavanje kamatnih stopa na kredite, ali izvjestan je i pad kamatnih stopa na štednju. Iako deflacija, odnosno pad cijena, na prvi pogled izgleda privlačno, rušenje vrijednosti dobara i usluga u konačnici dovodi do spirale gospodarskog pada i rasta nezaposlenosti. Europska stopa nezaposlenosti od 12,2 posto već je na rekordnoj razini pa nije preporučljivo igrati se scenarijem koji može voditi u njezin rast. Europa je, kažu analitičari, u paničnom strahu od japanskog “izgubljenog desetljeća”, odnosno deflacije koja se dogodila Japanu. Katastrofičari upozoravaju da ECB ima jako malo manevarskog prostora jer može samo još jednom spustiti referentnu stopu prije nego što ona padne na nula posto i uvjereni su da neće biti znatnog efekta na ekonomiju EU.

Konkurentan izvoz

Tržišta kapitala ih demantiraju. Njemački burzovni index DAX skočio je za 110 bodova na vijest o odluci Europske središnje banke, a u zelenom su i ostali europski indeksi, a to znači rast vrijednosti tvrtki od gotovo 50 milijardi eura.

Euro je izgubio na vrijednosti 1,1 posto u odnosu na dolar, što pomaže konkurentnosti europskog izvoza, a pad prinosa na njemačke obveznice znak je jeftinijeg zaduživanja država. Ako se to pokaže kao kratkoročni efekt, Draghi najavljuje još jedno rezanje kamata.

>> Euro na najvećoj razini u posljednje dvije godine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije