Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Što se događa sa ZABA-om? Nitko ne otkriva razloge odlaska trojice članova uprave

“Odletjela” su tri člana uprave najveće banke u Hrvatskoj i to je vrlo simptomatično. Već nakon smjene na vrhu upućeni izvori komentirali su da se u Zagrebačkoj banci odvija drama.
26. veljače 2020. u 19:30 1 komentara 1882 prikaza
Zagrebačka banka
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Još otkad je s čelnog mjesta Zagrebačke banke naprasno odstupio Miljenko Živaljić, prije isteka mandata i uz formalno obrazloženje da je to učinio iz osobnih razloga, traju spekulacije o razlozima njegova odlaska.

Zagrebačka banka NOVA PROMJENA Dva člana Uprave Zagrebačke banke dala ostavke

Jučer je uprava banke ostala bez još dva člana: ostavke su dali Eugen Paić Karega i Nikolaus Maximilian Linarić, prvi zadužen za maloprodaju, drugi za korporativno, investicijsko i privatno bankarstvo.Kako je Zagrebačka banka izvijestila Zagrebačku burzu, E. Paić Karega napušta banku, a N. M. Linarić nastavlja karijeru unutar UniCredit Grupe. Do imenovanja novih, njihova zaduženja preuzima član uprave i generalni menadžer banke Dalibor Ćubela.

Spominje se pranje novca?

“Odletjela” su tri člana uprave najveće banke u Hrvatskoj i to je vrlo simptomatično. Već nakon smjene na vrhu upućeni izvori komentirali su da se u Zagrebačkoj banci odvija drama nakon što je nadzor Hrvatske nadzorne banke u sklopu svojih redovitih aktivnosti supervizije navodno utvrdio niz nepravilnosti, opisanih na više stotina stranica izvještaja. Najčešće spominjano, što su posljednjih dana prenijeli i drugi mediji, bilo je – pranje novca.

Na upit o nalazima supervizije, koji smo u Hrvatsku narodnu banku uputili još 21. siječnja ove godine, iz središnje su nam banke odgovorili da provode nadzor nad svim kreditnim institucijama, pa tako i nad Zagrebačkom bankom.

Goran Aleksić HRVATSKI SABOR Kritizirali banke, HANFA-u, demografsku politiku: Podnesene i prijave

– Temeljem Zakona o kreditnim institucijama HNB je dužan, međutim, sve informacije o kreditnoj instituciji do kojih je došao tijekom svog rada čuvati kao povjerljive te ih ne smije učiniti dostupnima ni jednoj drugoj osobi – odgovorili su nam tada te dodali da ostavku Miljenka Živaljića ne mogu komentirati.

– Bankovni sustav stabilan je, a klijenti sigurni – ustvrdili su iz Hrvatske narodne banke.

I Zagrebačka banka isti je dan odgovorila da nikada ne komentira glasine i nagađanja, a jučer nam je stigao i odgovor iz Ureda za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija koje je, prema našim informacijama, također uključeno u istragu o Zagrebačkoj banci. Sve se involvirane institucije pozivaju na zakone koji im nalažu tajnost podataka koje otkriju.

Odgovorili promptno

– Nakon analitičko-obavještajne obrade zaprimljenih sumnjivih transakcija, kada postoje razlozi za sumnju na pranje novca i s time povezana kaznena djela ili financiranje terorizma u zemlji i inozemstvu, Ured slučajeve dostavlja nadležnim državnim tijelima na daljnje postupanje – poručuju iz Ureda za sprječavanje pranja novca te napominju da pritom pribavljaju bankovne, osobne i obavještajne podatke iz zemlje i inozemstva, a ti se podaci označavaju kao klasificirani i za njih je utvrđen odgovarajući stupanj tajnosti.

APN pozvao banke na dostavu ponuda ugovora o subvencioniranim kreditima NOVI CIKLUS APN pozvao banke na dostavu ponuda ugovora o subvencioniranim kreditima

– Postupci koje provodi Ured temeljem Zakona su tajni. Ured nije ovlašten iznositi u javnost informacije, podatke i dokumentaciju uvezi s konkretnim slučajevima – poručili su iz Ureda za sprječavanje pranja novca.

Iako zapravo nisu ništa rekli, indikativno je da nisu demantirali kako provode istragu vezanu uz Zabu, ali i što su odgovorili u roku od dva sata, što je za Ministarstvo financija uistinu – kuriozitet.

Ministri Krstičević i Beroš obišli ekspedicijski kamp kod KB Dubrava
Gestikulacije i mimika
Vili Beroš i neverbalno odaje raste li broj oboljelih
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica