Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokreni nešto svoje

Startupima i 80.000 kuna za inovacije važne za društvo i okoliš

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
28.11.2017.
u 09:35

U Hrvatskoj ne nedostaje poduzetničkog duha, već adekvatne financijske i mentorske podrške, kaže Teo Petričević iz ACT grupe

Freewa aplikacija koja korisniku pokazuje najbliži put do prirodnog izvora ili javne česme, senzori Noomly koji reagiraju na kretanje djeteta prema manje sigurnim dijelovima kuće, linija luksuznih seruma L’aventure en Primitivance od sirovine iz dalmatinskog podneblja, EratoExpert tehnologija razumijevanja jezika, HardCore inovacija u konstruiranju okvira za biciklistički spust te projekt zaštite lastovske piculje – šest je inovacija nagrađenih na lanjskom natječaju “Pokreni nešto svoje”.

No svi projekti koji su lani zakasnili ili se tad nisu ni dogodili, ovih dana, do 15. prosinca, imaju šansu za novi prijavak na istoimeni natječaj, koji uz mentorsku i financijsku podršku Philipa Morrisa Zagreb organizira ACT grupa, zajednica društvenih poduzetnika iz Čakovca.

Lani 432 prijave

Matija Srbić, 24-godišnji poduzetnik iz Zagreba, otkriva nam kako se, ni godinu dana od prvog natječaja, Noomly pametni senzori koji roditeljima putem mobilne aplikacije šalju upozorenje s lokacijom djeteta, koje se nalazi u potencijalnoj opasnosti, premijerno postavljaju u jednom zagrebačkom privatnom vrtiću. Noomly (što u prijevodu znači mali dječak) razlikuje dijete od odrasle osobe pa se roditelji mogu nesmetano kretati po domu bez aktiviranja senzora, priča on, u nadi kako će taj jedinstveni sustav uskoro imati široku primjenu. A u ACT-u se nadaju kako će i ove godine biti velik odaziv. Lani su birali između 432 projekta startupa i mikropoduzeća koji razvijaju ideje koje će imati pozitivan utjecaj na društvo ili okoliš.

– To potvrđuje tezu da u Hrvatskoj ne nedostaje poduzetničkog duha, već adekvatne financijske i mentorske podrške – kaže Teo Petričević, direktor ACT grupe, ističući kako je ove godine za najperspektivnije osiguran iznos od 500 tisuća kuna, do 80.000 kuna po projektu.

Financijska injekcija

OPG Zoltana Trojkovića s Lastova lani je nagrađen za projekt ekskluzivnog monosortnog ekstra­djevičanskog maslinova ulja od lastovske sorte piculja.

Pogledajte robota koji radi vaše omiljeno jelo:

1/10

– Pokreni nešto svoje projekt je prilagođen malim ljudima s velikom vizijom. Kroz priču “Maslina s početka svijeta” želimo promovirati genetski izvornu vrstu masline i način života u skladu s našim okruženjem – kaže Annette Mufić Trajković. Inovativni projekt HardCore Industry Nine Dušaka iz Varaždina odnosi se na proizvodnju okvira (rama) za biciklistički spust (downhill), pri čemu je u biciklističku industriju unesena napredna tehnologiju iz zrakoplovstva i brodogradnje. Da nije naišao na natječaj koji respektira i fazu razvoja proizvoda koja odmah ne generira novac te da je poduzeće mlađe od jedne godine, od njegova projekta, priznaje, ne bi bilo ništa. Više o natječaju na www.pokreninestosvoje.hr.

Pogledajte najbolje mobitele 2017.:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije