Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hotel Jadran

Spor države s Veneto bankom koči brzu prodaju

hotel jadran
21.03.2016.
u 12:27

U crikveničkim hotelima država ima 80%, a planira dobiti oko 400 mil. kuna

Hotel Jadran iz Crikvenice jedan je od prioriteta na listi projekata koje država planira prodati kako bi smanjila proračunsku rupu, no zbog niza neriješenih sporova, a posebno onog s Veneto bankom koja se nije htjela nagoditi s državom, prodaja nikako neće ići brzo. Tako je barem tvrdila bivša Vlada. Država u Jadranu ima 80 posto udjela, za što bi prema procjenama mogla dobiti oko 400 milijuna kuna, novije analize pokazuju da je vrijednost i manja, no u konačnici je teško cijenu i utvrditi zbog sporova i započetih ovrha, usto ni dionica nije izlistana na burzi. Navodno i ne može upravo zbog sporova pa time i neznanja kakva će biti vlasnička struktura, no Udruga vjerovnika bivših radnika misli da prepreka nema i teže izlistavanju dionice jer bi se tada utvrdila realna cijena. Žele i da se što prije nađe strateški partner.

– Voljeli bismo da to bude netko tko ima dugoročne planove – ističe predsjednik te udruge Mario Vukelić. Radnici i bivši zaposlenici u Jadranu imaju oko šest posto udjela, a s državom su u dva spora. U prvom sporu 840 stečajnih vjerovnika tražilo je na sudu da se ubrza povrat novca nakon završenog stečaja s pet na tri godine i taj će se zahtjev vjerojatno i ispuniti. Drugi spor vezan je za neisplaćene plaće radnicima od 1995. do 2000. godine. Dio radnika nagodio se za isplatu 50 posto iznosa u gotovini i 50 posto u dionicama, ali njih 70 na to nije pristalo te je tužilo državu i dobivaju sporove na temelju kojih je i krenula ovrha hotela Kaštel, jednog unutar Jadranova kompleksa. Zanimljivo je da je zbog otpora nagodbi tadašnja stečajna upraviteljica, kažu nam u udruzi, angažirala 20 odvjetničkih društava u borbi protiv radnika, za što su utrošeni milijuni kuna, no ni to nije pomoglo da sporove dobiju niti se država pokušala s radnicima nagoditi.

Već ranije postignut je dogovor s Erste bankom koja je pretvorila dug u udjel, ali ne i s Veneto bankom. Stečajna upraviteljica Marija Ružić nije priznala tražbinu Veneto banke na ispitnom ročištu u stečajnom postupku. Bivša vlada tražila je na dvije sjednice od stečajne upraviteljice da sporove s radnicima riješi nagodbom i da izbjegava duge sudske postupke zbog odugovlačenja s privatizacijom. Takvu politiku stečajne upraviteljice, tvrde u udruzi, nastavio je i predsjednik uprave Dino Manestar.

Za Jadran je lani bila zainteresirana jedna poljska kompanija, a sada interes pokazuju i mirovinski fondovi. Udruga smatra da bi cijena po kojoj bi se prodavao Jadran trebala biti kao ona procijenjena u stečajnom planu od 490 milijuna kuna.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:59 21.03.2016.

Prodati "Jadran" sto brze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije