Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANKARSKO PRESLAGIVANJE

Sberbank napušta Hrvatsku, sklopili ugovor o prodaji s tvrtkom srpskog poduzetnika

PIXSELL
03.11.2021.
u 21:43

Ukupna imovina navedenih banaka iznosi 7,329 milijardi eura i upravljaju s ukupno 162 poslovnice te servisiraju oko 600.000 klijenata

Ruski Sberbank službeno napušta hrvatsko tržište, kao i ona u susjedstvu čija je ukupna imovina u vrijednosti od 7,329 milijardi eura, priopćili su iz banke. 

U priopćenju stoji kako je potpisan ugovor o prodaji svojih banaka podružnica grupaciji koja je pod kontrolom srpskog poduzetnika Miodraga Kostića, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

''Dana 3. studenog 2021. godine, Sberbank Europe AG potpisao je ugovor s društvima AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limited o prodaji svojih banaka-podružnica u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.).

Ukupna imovina navedenih banaka iznosi 7,329 milijardi eura i upravljaju s ukupno 162 poslovnice te servisiraju oko 600.000 klijenata (podaci za kraj 2020. godine).

Sberbank Europe AG donio je odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi kako bi se usredotočio na svoja ključna tržišta i ispitao nove poslovne modele. Sberbank Češka ostaje u vlasništvu Sberbank Europe AG i nastavit će poslovati sukladno usvojenim poslovnim modelom.

Nakon detaljne analize nekoliko opcija, transakcija s AIK Bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom iz perspektive Sberbank Europe AG.

Kupci su u značajnoj mjeri prisutni u regiji i imaju jasnu viziju budućeg razvoja te podržavaju daljnji rast banaka, čime se osigurava da će klijenti i dalje moći računati na ​​usluge iste visoke razine kvalitete.

Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini'', stoji u priopćenju. 

 

Ključne riječi

Komentara 31

YE
yelloman
22:36 03.11.2021.

Daleko im kuca. Ruski kapital nije nigdje puno srece donio. Uglavnom pranje love i mitne poslove.

ZA
zagabria111
00:47 04.11.2021.

Polako ali sigurno prelazimo u ruke Srba i Rusa. Preuzimaju nam kompanije, banke i medije i ovdje će širiti svoju politiku. Kakva je motivacija da bankrotirana Republika Srpska u Hrvatskoj otvara privatnu TV postaju. Za to imaju jedino motiv da šire srpsku propagandu. A naši političari standardno kao guske u magli, ništa ne vide.

PA
pajper
23:08 03.11.2021.

Polako ali sigurno Vučić ulazi na mala vrata,jel to nije mogao netko drugi kupit baš Kostić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije