Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posrnula tvrtka

Spačva prodala dionice Exportdrva za 21 milijun kuna

'PRIPOS EXPORTDRVO-50 GODINA SNIMIO>A.JELAVIC'
''
22.10.2010.
u 08:00

Prodajom 24,24 posto udjela u Exportdrvu, dok je u portfelju Spačve ostalo još 10,15 posto, Spačva se htjela riješiti kredita HPB-a.

Vinkovačka Spačva prodala je 34.900 dionica, odnosno 24,24 posto Exportdrva sa skrbničkog računa Hrvatske poštanske banke u vrijednosti 21 milijun kuna.

Smanjuju minus

Iako nikada nije skrivala svoje apetite prema Exportdrvu, nekada hrvatskom izvozničkom divu u trgovanju drvnim proizvodima, koji joj je trebao otvoriti i distribucijske kanale i inozemna tržišta, velike dugove državi i ostalima Spačva očito nastavlja podmirivati svojom imovinom. Exportdrvo, koje je dionice otkupilo natrag, nikada, međutim, nije ni prihvatilo Spačvu kao jednog od vlasnika. Ona je u početku imala apetite preuzeti i većinski paket dionica, no u Exportdrvu joj nisu dopuštali čak ni ulazak u nadzorni odbor ili upravu tvrtke.

– Nismo se razumjeli – kratko kaže Dario Puljiz, predsjednik uprave Spačve.

Prodajom 24,24 posto udjela u Exportdrvu, dok je u portfelju Spačve ostalo još 10,15 posto, Spačva se prema tvrdnjama Puljiza htjela riješiti kredita HPB-a, kako bi smanjila svoju izloženost prema bankama.

Ni dana u blokadi

Tvrtka još uvijek ima velikih teškoća – samo Hrvatskim šumama duguje oko 40 mil. kuna. No, budući da drvna industrija izlazi iz krize, što se najbolje vidi prema povećanim potraživanjima inozemnih partnera od hrvatskih drvoprerađivača, u Spačvi su u ovoj godini ipak optimističniji. Izvoz su, tvrdi Puljiz, povećali 30 posto te nakon vala otpuštanja u krizi ponovno počeli zapošljavati radnike, 70-ak u Vinkovcima i 30 u bjelovarskoj Česmi.

U prvom polugodištu ove godine ostvareno je 98,6 mil. kuna prihoda, 16,6 posto više, te dobit od 10,46 mil. kuna u odnosu na minus od 9,9 milijuna u istom razdoblju lani. No, Puljiz ističe kako ni u krizi nisu bili nijednog dana blokirani, a i plaće su sad krenule na vrijeme. Usto, tvrtka je ponovno pokrenula i proizvodnju šperploča u RH, čime dalje povećava svoju proizvodnju.

Komentara 1

Avatar lkis05@htnet-dsl
lkis05@htnet-dsl
12:40 23.10.2010.

To što su uradili od tvornice kao što je Spačva to je sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije