Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PR katastrofe

Smrt, skandali i ekokatastrofe ruše dionice i više od 50%

nafta
REUTERS
25.10.2010.
u 09:57

Na ljestvici uvjerljivo prednjači British Petroleum; nakon ekocida u Meksičkom zaljevu, dionica se strmoglavila 55,3 posto.

Je li PR mrtav? Demanti suosnivača i čelnika Applea Stevea Jobsa da je bolestan, da bi nakon toga uzeo dopust zbog transplantacije jetara, samo je jedan od primjera, kad bi se na to pitanje moglo odgovoriti potvrdno. Kad loša vijest izađe u javnost, to, naime, ne utječe samo na ljude i mišljenja nego i na korporacijske dionice, koje su u Jobsovu slučaju isti dan zaronile sedam posto. Business Insider donosi tako 12 najvećih PR katastrofa koje su već isti dan ili u kratkom roku drastično rušile cijene dionica pojedinih kompanija na američkim burzama, s napomenom kako na ljestvicu nisu uključeni i oni koji su poput Enrona završili u stečaju.  

Smrtonosni lijekovi

Na ljestvici uvjerljivo prednjači British Petroleum. U travnju 2010. dogodila se najveća ekološka katastrofa u američkoj povijesti koju je izazvala eksplozija BP-ove naftne platforme u Meksičkom zaljevu na dubini od 1500 metara. Poginulo je 11 radnika i izlilo se 185 milijuna galona nafte. Curenje je zaustavljeno nakon tri mjeseca. Najveći pad dionice bio je 55,32 posto. Gotovo 6,5 milijuna Firestone guma na Ford Exploreru povučeno je u kolovozu 2000. nakon više od 100 poginulih i više od 1000 zabilježenih incidenata povezanih s neispravnim gumama koje bi pri velikim brzinama eksplodirale. Dionice Bridgestonea u mjesec su dana potonule 50,97 posto.

Treće mjesto pripalo je farmaceutskoj industriji. U rujnu 2004. tvrtka Merck bila je prisiljena povući svoj lijek Vioxx, što se smatra jednom od najvećih farmaceutskih katastrofa u povijesti. Tvrdilo se da je lijek, koji je Mercku donosio godišnju zaradu od 2,5 milijardi dolara, prouzročio tisuće smrti od srčanog udara. Dionica je u istom danu pala 26,78 posto. Među prvih pet su i Toyota i Hewlett-Packard. U siječnju 2010. objavljeno je da japanska kompanija ponovno povlači vozila s tržišta, ovaj put oko 2,3 milijuna, uključujući modele Corolla i Camry. I to opet zbog tehničkih nepravilnosti – problema sa zapinjanjem papučice gasa, što ih je stajalo pada dionice od 20,61 posto.   

Nakon navodnog seksualnog uznemiravanja 50-godišnje zaposlenice tvrtke Jodie Fisher, bivši izvršni direktor HP Mark Hurd u kolovozu 2010. podnio je ostavku iako se nagađalo da je tiho otpušten i uz veliku otpremninu. Zbog Hurda, koji je bio oženjen, dionice računalnog diva pale su 18 posto.   

Pad zbog naglog ubrzanja

Sedam osoba umrlo je u rujnu 1982. u Chicagu nakon uzimanja Johnson & Johnsonova lijeka Tylenola. Ustanovilo se da sadrži smrtonosni cijanid koji je nepoznata osoba uštrcavala u kapsule tog lijeka. Iako je proizvod brzo povučen i tvrtka preuzela odgovornost za događaje, dionica je potonula 17,24 posto.

Toyota se još jednom našla na ljestvici top 12 nesreća. U rujnu 2009. Toyota je opozvala 4,2 milijuna vozila uključujući i svoj luksuzni brend Lexus, zbog zabrinutosti da se podna prostirka može zavrnuti ispod papučice gasa i izazvati naglo ubrzanje vozila. Pad ugleda Toyotu je stajao pada dionica od 12,16 posto.

Na ljestvici katastrofa našli su se i Apple Inc u dva slučaja zbog manipulacija bolešću čelnika kompanije Stevea Jobsa (-11,19 i 9,5%).Tu su i Exxon Valdez (-6,18%), Nike (-5,71%) i Jet Blue (-3,21%).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije