Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći izvoznik

Smrt kralja Saudijske Arabije podigla cijenu nafte

nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
23.01.2015.
u 12:45

– Ovo je prilika za prodaju. Treba brzo prodati jer ova cijena neće dugo trajati – kazao je Mark Keenan

Cijena nafte na svjetskom tržištu porasla je nakon što je danas ujutro objavljena vijest o smrti kralja Saudijske Arabije Abdullaha, piše Reuters.

Stručnjaci ocjenjuju da je cijena nafte porasla zbog nesigurnosti na već poprilično nestabilnom energetskom tržištu koja doživljava najveće promjene u proteklih nekoliko desetljeća. Cijena nafte tipa Brent porasla je do razine 49,80 dolara za barel, kratko nakon otvaranja tržišta, da bi se njezina cijena potom ponovno spustila na 49,30 dolara što je 78 centa više nego što je cijena bila jučer.

– Malo povišenje cijene je razumljivo. Po našem mišljenju, ovo je prilika za prodaju. Treba brzo prodati jer ova cijena neće dugo trajati – kazao je Mark Keenan iz banke Societe Generale. Nakon što su se početkom siječnja cijene nafte strovalile, ovog tjedna su bile stabilnije te se cijena nafte tipa Brent kretala od 47,78 dolara do 50,49 dolara za barel.

"Politika Saudijske Arabije se neće mijenjati"

Na mjesto novog kralja doći će Abdullahov polubrat, princ Salman bin Abdulaziz, za kojeg se očekuje da će nastaviti politiku država OPEC-a i održavati stabilnu ponudu na tržištu kako bi zaštitili svoj tržišni udio od konkurencije.

Danas je cijena WTI sirove nafte skočila je za tri posto na 47,76 dolara za barel, a analitičari iz Saxo Bank poručuju da se na tržištu vidi volatilnost te povećana ponuda i smanjenja potražnja, s naglaskom na oštri rast potražnje. - Trenutno su u fokusu geopolitički odnosi koji puno toga određuju, naročito kada je riječ o sirovoj nafti, ali odnos ponude i potražnje definirat će sve daljnje poteze. Iako je Bliski istok u ovom trenutku nestabilno područje, prema svemu sudeći politika Saudijske Arabije se neće mijenjati, pogotovo u svjetlu povećane proizvodnje u SAD-u što bi im dodatno umanjilo globalni tržišni udio. No, s obzirom da proizvode oko deset posto svjetske nafte, sasvim je jasna velika pozornost tržišta kapitala i svijeta što se događa u Saudijskoj Arabiji - poručio je Ole Hansen, rukovoditelj strategije za Commodities, Saxo Bank.

Analitičari preedviđaju da Saudijskoj Arabiji iznosi ispod 80 dolara za barel ne odgovaraju jer moraju smanjivati potrošnju iz državen blagajne.

>>Umro je kralj Saudijske Arabije

>>Britanci oduševljeni: Nafta u Jadranu sjajna je i iznimno povoljna prilika

>>Hoće li Nixonovi petrodolari preživjeti 2015.?

Komentara 5

Avatar Goranosi
Goranosi
12:03 23.01.2015.

Sipajte pun tank, sad će ovi naši naftni "rauberi" odmah sa ovim opravdati poskupljenje od 2 Kn..Ukratko, ko je nalio, nalio.. ;)

MA
Makava
11:07 23.01.2015.

Jel to znači da će nam sad gorivo poskupit za kunu-dve??

DU
Deleted user
14:37 23.01.2015.

Čovjek pišao naftu... ne vidim koji bi drugi razlog bio da poskupi nafta.. ili su zatvorili neku veliku bušotinu i tamo mu napravili grobnicu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije