Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slovenski Ustavni sud dao novu nadu štedišama Ljubljanske banke

banka
Davor Višnjić/PIXSELL
05.02.2010.
u 08:44

Slovenske vlasti ustraju na tome da se problem zamrznutih ušteđevina rješava mehanizmom Sporazuma o pitanjima nasljedstva iz 2002. godine i pod okriljem Banke za međunarodna poravnavanja u Baselu.

LJUBLJANA -  Hrvatski štediše Ljubljanske banke mogu do svoje zamrznute ušteđevine ponovno pokušati doći pomoću slovenskih sudova. Takvu su mogućnost dobili prosinačkom presudom slovenskog Ustavnog suda, koji je na zahtjev štediša Andre Perića i Alana Perića poništio članak 23. Zakona o slovenskom fondu za nasljedstvo i visokom predstavniku Slovenije za nasljedstvo, koji je zahtijevao da se sudski postupci o zamrznutim ušteđevinama, pokrenuti pred slovenskim sudovima, prekinu do dogovora o preuzimanju jamstva za te ušteđevine.

Tim je zakonom produljen moratorij koji je hrvatskim štedišama Ljubljanske banke još od 1997. godine onemogućio da na slovenskim sudovima pokrenu parnične i izvršne postupke protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke i ostvare svoje pravo na raspolaganje ušteđevinom.

Slovenske vlasti ustraju na tome da se problem zamrznutih ušteđevina rješava mehanizmom Sporazuma o pitanjima nasljedstva iz 2002. godine i pod okriljem Banke za međunarodna poravnavanja u Baselu. Ustavni sud naglašava da rješavanje tog kompliciranog pitanja nasljedstva nije ni na vidiku i za vlasnike je zamrznutih ušteđevina to velika neizvjesnost.

Komentara 28

WE
western01
09:31 05.02.2010.

...govorimo o 21 .prosincu 20012....jos uvijek predstoji zestoka BORBA za drzavu SLOVENIJU>..

OB
-obrisani-
12:43 05.02.2010.

Morski covik, ma o čemu ti pričaš? Kakvo klanje? Ti si rekao da kad čitaš komentare od onog janeza da te sram što si Hrvat.

OB
-obrisani-
09:22 05.02.2010.

Morski da, čovik- ne. Ti se posramiš što si Hrvat kad vidiš postove od ovog Janeza Ibrahimovića? Pa onda si Hrvat kao i on

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije