Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PRITISAK

Slovenci ucjenjuju da bi zaštitili dobavljače

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
14.11.2019.
u 13:00

Slovenska razvojna i izvozna banka blokirala operaciju prijenosa Mercatora na Fortenova grupu zbog sporazuma sa slovenskim tvrtkama

Za novu blokadu prijenosa Mercatora na Fortenova grupu zaslužan je spor oko odnosa prema slovenskim dobavljačima. Naime, pojavila se informacija da Slovenska razvojna i izvozna banka (SID), koja je sto posto u vlasništvu slovenske države, ne želi dati dozvolu za prijenos dionica Mercatora, a u pozadini je, kako doznajemo, još jedan pritisak slovenskih vlasti, ovaj put u smjeru zaštite dobavljača.

Sjedište u Ljubljani

Naime, dobavljači Mercatora očekuju garanciju zadržavanja njihovih proizvoda na policama diljem regije, i to napismeno. Predsjednik udruženja dobavljača Izidor Krivec u srijedu je istaknuo da sporazum o zaštiti slovenskih dobavljača nije pao u vodu već se o njemu raspravlja, ali se može čuti da je situacija nategnuta i da se prema dobavljačima krenulo u oštre pregovore. To je bio i povod SID-u da blokira prijenos imovine. Iako se očekuje da će i ta banka, koja drži samo pet posto duga Mercatora “teškog” 620 milijuna eura, popustiti i postići dogovor s vlasnicima Fortenove, Slovenci koriste njezinu poziciju kako bi zaštitili slovensko gospodarstvo.

Važno im je i da sjedište Mercatora ostane u Ljubljani, ali i da se u Sloveniji donose ključne odluke. Plan Fortenove je objediniti nabavu za maloprodaju, a taj je plan Slovence digao na noge iako je riječ o logičnom poslovnom potezu koji pridonosi profitabilnosti maloprodajne mreže boljim uvjetima nabave. Oni su ga interpretirali tako da će Mercator biti razbijen na više kompanija, pa je došlo do negodovanja.

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek demantirao je namjeru razbijanja Mercatora i istaknuo da je dobio obećanje da se to neće dogoditi, ali je isto tako u izjavi u utorak priznao da Slovenci neće popustiti u blokadi dok se ne riješi pitanje posebnog ugovora s dobavljačima Mercatora.

– U slučaju Mercatora, možemo uzeti vrijeme za razmišljanje i razgovor će otići duboko u sljedeću godinu – nedavno je rekao Počivalšek prijeteći novim vlasnicima grupe. Slovenska politika slala je puno poruka Sberbanku tijekom posljednje godine, a u nekoliko navrata, kada im je to bilo potrebno za dnevnopolitičke svrhe, najavljivali su da će vratiti Mercator u slovenske ruke.

Prijenos do kraja godine?

Priliku za odugovlačenje daje im činjenica da je Ivica Todorić bankama koje su 2014. refinancirale dug trgovačkog lanca potpisao sporazum po kojem se u slučaju promjene vlasnika sve banke koje su u refinanciranju sudjelovale moraju s prijenosom imovine na nove vlasnike i složiti. Kako smo napomenuli, složile su se gotovo sve banke, a dio duga već je i ponovno refinanciran. Naime, VTB banka, koja u Fortenovi posjeduje 7,5 posto udjela, refinancirala je 450 milijuna eura Mercatorova duga i trenutačno mu je najveći kreditor pa je manevarski prostor slovenske politike sve uži.

Sinergija Konzuma i Mercatora u kontekstu zajedničkog nastupa prema konkurentima ključ je likvidnosti Fortenove i povratka izgubljenih tržišnih udjela pa je od velike važnosti da se taj prijenos imovine ubrza. Uprava Fortenove planirala je prijenos realizirati do kraja ove godine. Mercator je u prvih šest mjeseci ostvario 1,06 milijardi eura prihoda, što je rast od 0,6 posto prema lanjskom rezultatu, a čista dobit iznosila je 2,36 milijuna ili 58,4 posto više nego lani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije