Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Sindikat traži da se Diokijev dug pretvori u vlasničke udjele

Radnici Diokija zadnju su isplatu djelomične plaće za listopad 2011. godine primili u prosincu prošle godine i egzistencijalno su ugroženi zbog čega nemaju vremena i strpljenja čekati restrukturiranje koje traje od ožujka 2011. godine.
11. siječnja 2012. u 12:15 4 komentara 2 prikaza
dioki (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Sindikat EKN-a traži od Vlade da donese odluku kojom će potraživanje HEP-a od Diokija pretvoriti u vlasnički udio, a isti zahtjev za pretvaranje potraživanja tvrtki u državnom vlasništvu u vlasnički udio upućuje se i jedinicama lokalne samouprave, Omišlju i Zagrebu.

– Smatramo da će takvom odlukom Vlada vrlo jasno svoju dokazati namjeru aktivnog uključivanja u snažnije pokretanje hrvatskog gospodarstva, ali i pružiti signal ohrabrenja i drugim vjerovnicima. Podržavamo aktivnosti koje uprava Diokija poduzima za pokretanja proizvodnje, koja je u zastoju od rujna prošle godine, te aktivnosti u procesu restrukturiranja toga poduzeća, ali ih smatramo nedovoljnim – piše u priopćenju Ivana Tomca, predsjednika Samostalnog sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala (EKN).

Radnici Diokija zadnju su isplatu djelomične plaće za listopad 2011. godine primili u prosincu prošle godine i egzistencijalno su ugroženi zbog čega nemaju vremena i strpljenja čekati vlasničko i poslovno restrukturiranje koje traje od ožujka 2011. godine. EKN očekuje žurnu odluku Vlade i traži sastanak sa svim ključnim vjerovnicima kako bi se deblokirao Diokijev račun i pokrenula proizvodnja. Vrijeme deblokade mora se iskoristiti za donošenje odluka o vlasničkom i poslovnom restrukturiranju, čime bi se zaštitilo gotovo 900 produktivnih radnih mjesta.

Sindikat ističe da Dioki raspolaže proizvodnim i ljudskim resursima i, što je najvažnije, tržištem koje traži njihov proizvod, te podsjeća da je Dioki treći izvoznik u Hrvatskoj i gotovo 90 posto proizvoda plasira na vanjsko tržište.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Antiflašist:

    Ova je dobra: \' sindikat istice da je dioki treci izvoznik u Hrvatskoj\'. Vjerovatno bi na taj nacin imali puno vise izvoznika kad ne bi morali placati sitnicu zvanu režije proizvodnje kao sto to cini dioki.

  • -obrisani-:

    Tako to bude kada drzava ima svoju mafiju a mafija ima svoju drzavu... Da je HR sustvo u sluzbi pravde i zakona vlasnici Jezic i Petrac bih bili u zatvoru a Dijakoni bih bio vracen drzavi HR .. Ovako ce ... prikaži još!e svi dugovi biti pisani kao dug hrvatskog naroda na kraju .. Nema domacina u ovoj drzavi niti pravde a jos manje sustva i tuziteljstva , ako ga ima onda je u sluganstvu mafije koja vlada drzavom!!

  • -obrisani-:

    LUSTRACIJA !!! Od 1989 reviziju pretvorbe i privatizacije do 2012 Putem Porezne Uprave, Katastera, Gruntovnica pregledati Ugovore o prodaji i podrijetlu novca. Pregledati poslovanje banaka na podrucju Rep. HR itd .. Ja bih stao mafiji u HR na kicmu u 1 godini!!!