Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Horvat odgovorio na optužbe da je 'grobar' Uljanika i otkrio moguće investitore

- Kad nekoga na ovakav način krenu optuživati oni koji su i doveli do takve situacije, onda bi grobari hrvatske brodogradnje trebali biti neki drugi, kaže ministar.
16. listopada 2018. u 20:33 5 komentara 1119 prikaza
Darko Horvat
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ministar gospodarstva Darko Horvat za Dnevnik.hr je otkrio što će se dalje događati s Uljanikom i tko je u čitavoj priči oko brodogradnje u Hrvatskoj, zapravo i njezin "grobar", za što je istaknuo da kad nekoga na ovakav način krenu optuživati oni koji su i doveli do takve situacije, onda bi grobari hrvatske brodogradnje trebali biti neki drugi.

Uljanik Boris Cerovac: 'Od skupštine Uljanika ne očekujemo nikakva čuda'

Na pitanje je li pročitao plan Europske komisije rekao je:

"Ne samo da smo ga pročitali, nego smo ga i analizirali, pomno analizirali i na njega davali određene primjedbe. Te su se iste primjedbe pojavile u trenutku kad ga je Komisija pročitala i verificirala. Ni Ministarstvo gospodarstva, ni Ministarstvo financija nisu napravili ništa krivo, niti su bili kontradiktorni onom što je Komisija rekla o tom planu".

Oko teme minusa Uprave istaknuo je da  je u ožujku ove godine evidentirano na poslovnom računu brodogradilišta Uljanik i da on iznosi 757 milijuna eura.

Darko Horvat Ministar Horvat: Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva sredstva za isplatu plaća

Komentirao je i situaciju s 3. majem koji ako im se ne odblokira račun, odlaze u stečaj:

"Mene nikad dosad niste čuli da zazivam stečaj ili likvidaciju. U ovom trenutku razgovaram s nekima koji su zainteresirani investirati, i u Pulu, i u Rijeku, a to su Smart Holding iz Ukrajine, Fincantieri iz Italije, Damin iz Nizozemske, Royal IHC". Nadodaje da u ovom trenutku nije prioritetno pitanje kojim modelom strateškog partnerstva se ulazi u restrukturiranje brodogradilišta Uljanik već ono što ne postoji kao konsenzus, jest je li u problemu Uljanik grupa ili je u problemima samo brodogradilište Uljanik.

"Nemojmo zaboraviti da je u Rijeci, zaključno s 31. prosincem 2017. zaključen proces restrukturiranja i nema više bilo kakve mogućnosti od strane Uljanika, niti od strane države", istaknuo je Horvat i dodao da je Grad Pula prema njegovim informacijama dao podršku postojećoj Upravi, a nada se i planu restrukturiranja, koji je Komisija slala na doradu.

3. maj 3. MAJ U Brodogradilištu 3. maj pokrenut postupak mirenja

Za novi program restrukturiranja ministar kaže da ga ne može komentirati, jer da do njega još nije došao, niti ga je Uprava doradila i predala na Ministarstvo gospodarstva. Ističe da je optimist i siguran da će brodogradnja, i u Puli, i u Rijeci, opstati.

Ministar je komentirao i slučaj s Petrokemijom, istaknuvši da je ona preuzela obveze u iznosu od 450 milijuna kuna zaostatka. Nadodaje da se u ovom trenutku pronalazi, i gospodarski i financijski sektor, koji je spreman investirati i dokapitalizirati Petrokemiju.

 

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • senijor121:

    Horvat je jedini normalan i poduzima maksimalno moguće u ovoj aferi i pljački hrvatskog naroda koja se zove Uljanik, za koju su najveći krivci IDS mafijaši

  • stefj:

    Umjesto da pusti tržište i da se bavi uspješnim poduzećima, vlada ulaže novac, vrijeme i resurse u gubitaše. Sve to mi plaćamo... I što sad? Dok oni spašavaju Uljanik i Petrokemiju i lupaju milijarde u to, dok uništavaju 2. mirovinski ... prikaži još! stup i produbljuju crnu rupu zvanu HZZO, dotle mladi i sposobni odlaze iz Hrvatske. A zašto bi i ostali, ovdje je perspektiva uz ovakve poteze ravna nuli... Nije bez veze to što je najposjećeniji poslovni event u Hrvatskoj ove godine bila tribina kako i gdje otvoriti firmu izvan Hrvatske, te kako tamo započeti ili preseliti poslovanje. Država se jako brine za one u problemima, bliske politici, a istovremeno kažnjava uspješne, naročito one bez političke zaštite... Šteta, nakon Milanovića ova vlada činila se kao neka koja će napokon nešto napraviti, no ovo je premalo, prekasno, često krivo i neperspektivno. Štiti se status quo svim silama, sva "reforma" je na realnom sektoru. Zapravo katastrofa...

  • Deleted user:

    Da gradit ce camce ta prelazak kupe ...