Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Siemens gradi najmoderniji pročistač vode u Hrvatskoj

Kompleks za pročišćavanje vode vrijedan je 26 milijuna kuna, a financira se iz proračuna Hrvatskih voda i Grada Donjeg Miholjca. Projektiran je s maksimalnom uštedom električne energije i niskim troškovnim održavanja.
21. travnja 2010. u 14:37 1 komentara 100 prikaza
orbal
Foto: Arhiva Vl-a

Siemens Hrvatska u Donjem Miholjcu završava rekonstrukciju sustava za biološki tretman obrade komunalnih otpadnih voda odabranom tehnologijom tip-Orbal®. Riječ je o primjeni najmodernije dostupne tehnologije takvog tipa uređaja kojom se postiže 97-98-postotna čistoća vode, priopćili su iz Siemensa.

Kompleks za pročišćavanje vode vrijedan je 26 milijuna  kuna, a financira se iz proračuna Hrvatskih voda i Grada Donjeg Miholjca. Projektiran je s maksimalnom uštedom električne energije, niskim troškovnim održavanja, odličnim radnim performansama, jednostavnim upravljanjem putem automatske kontrole i mogućnošću jednostavne nadogradnje u slučaju potreba za povećanjem kapaciteta (hidrauličkih i organskih onečišćenja) otpadnih voda. Također, primjenom sigurne tehnologije biološke obrade neće biti emisije plinova i neugodnih mirisa tijekom procesa pročišćavanja, tvrde u Siemensu. Središnji uređaj za pročišćavanje moći će obraditi otpadne vode do 12.000 ekvivalent stanovnika.

Održavanje i očuvanje okoliša važno je strateško pitanje za to područje pa se u velikoj mjeri polaže na očuvanje crpilišta pitke vode, a gradnjom uređaja za pročišćavanje smanjit će se rizici eventualnog onečišćenja.

Siemens Hrvatska dio je tehnološke korporacije Siemens AG koja posluje u 190 zemalja. Danas je najveći u svijetu isporučitelj tehnologija koje štite okoliš. U lanjskoj godini Siemens d.d. ostvario je dobit (prije oporezivanja i kamata, EBIT) od 46,1 milijun kuna i nove narudžbe u vrijednosti od 751,3 milijuna kuna.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Ugo Kajvez:

    Što je sa prijenosom tehnologije na hrvatskih tvrtki?, ... ah da zaboravio, ..... hrvatska više nema tvrtki .....