Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mliječni rat između proizvođača i prerađivača mlijeka ulazi u završnu fazu

Seljaci opet sjedaju na traktore – idu na Dukat!

mljekari
Davor Puklavec/Pixsell
18.12.2009.
u 17:00

Unatoč prvotnim najavama da će blokirati sve mljekare, seljaci su se, čini se, konačno dogovorili - blokirat će samo Dukat koji je, tvrde, najveći krivac za niske otkupne cijene mlijeka.

Više od 100 traktora i 400 prosvjednika blokirat će od 22. prosinca pa sve do Božića mliječnu prehrambenu industriju Dukat u Zagrebu. Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka na to se odlučio nakon sinoćnih propalih pregovora proizvođača i prerađivača mlijeka s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem na kojem je umalo došlo i do fizičkog sukoba pojedinaca.

Trn u oku

Mljekare, naime, nikako nisu htjele pristati na otkupnu cijenu između 2,80 i 3,20 kuna, koju su tražili seljaci, umjesto sadašnje zaštitne cijene od 2,10 kuna za najvišu kategoriju mlijeka. Iako je svih 30-ak hrvatskih mljekara branilo sadašnju cijenu, seljaci su se okomili samo na Dukat, koji je najveći i drži 45 posto otkupa, računajući kako bi nakon pritiska na tu mljekaru popustili i drugi prerađivači.

Neslužbeno doznajemo da su se mljekare na današnjem sastanku ipak dogovorile da bi od siječnja seljacima mogle ponuditi jedan eurocent ili sedam lipa više po litri mlijeka, s čime će pred seljake u resornom ministarstvu izaći u ponedjeljak. No, hoće li to biti dovoljno, budući da kalkulacije seljaka govore i o 60 lipa više od trenutačne cijene?

I mineralna skuplja

Ipak, nesporna je činjenica da seljački vođe prosvjeda Igor Rešetar i Mladen Šolčić, predsjednik i potpredsjednik HSUPM-a, te Ivica Miketek, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Slavonije i Baranje, nisu Dukatovi kooperanti, nego nekih drugih mljekara. Rešetar otkriva da on svoje mlijeko predaje u čakovečku mljekaru Hamer, a na upit hoće li i nju seljaci blokirati kazao je da netko od kooperanata sigurno hoće, jednako kao i Vindiju, Meggle...

No, Večernji doznaje da to nije istina. Prosvjed je, bude li ga, prijavljen samo u Zagrebu, ako prije toga ipak ne dođe do dogovora proizvođača i prerađivača. Slažući se s Miketekovim tvrdnjama da “Dukat vodi kolo”, Rešetar tvrdi da je presmiješno da litra mineralne stoji više od litre mlijeka.

Ključne riječi

Komentara 1

MI
milton
19:08 18.12.2009.

Naprid, rajo uz Vas nije Jaca i Čoban

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije