Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na selu i dalje kuha

Seljaci i dalje nezadovoljni, Grivičić traži još!

čobanković
Žarko Bašić/PIXSELL
17.03.2010.
u 16:01

Čelnik HPK postignuti dogovor ministra sa seljacima drži nevrijednim, traži da ministar ispoštuje prvotnu ponudu kad im je nudio više.

Darko Grivičić, čelnik Hrvatske poljoprivredne komore, ogorčen je što su 103 velike tvrtke s više od 300 hektara, među kojima je i njegova, izostavljene iz dijela sporazuma ministra poljoprivrede Petra Čobankovića sa seljacima te će dobiti svega 60, a ne kao oni 86,6 posto poticaja.

Grivičić tvrdi kako su seljaci postignutim sporazumom dobili samo mrvice, svega 40 do 50 milijuna kuna, a mogli su dobiti puno više. Dapače, tvrdi, to im je i nuđeno nekoliko dana ranije na sastanku s čelnicima seljačkih udruga, što je Čobanković i potpisao, ali nisu i seljaci. No, Grivičić taj potpis ministra drži dovoljnim da bi Komora u ime seljaka sada tražila nove ustupke od Vlade, poput ranije nuđenog oprosta zakupa poljoprivrednog zemljišta na godinu dana i prolongiranja otplate kupljenog državnog zemljišta, te smatra da bi se vaučerima od određenih banaka mogla naplatiti i potraživanja za kapitalna ulaganja u 2009., povrh 150 milijuna kuna za 2008. koje je do sredine lipnja obećao ministar Čobanković.

Petorica seljaka koji su s ministrom potpisali sporazum u Đakovu sad su tako kamen spoticanja između Komore koja ga, na strani HUP-a i PPDIV-a, drži nevrijednim te ministarstva. I brojni se seljaci sad od njih ograđuju, tako da Grivičić najavljuje kako bi na sastanku s ministrom Čobankovićem već krajem tjedna trebao biti postignut novi sporazum jer je, eto, Čobanković ranije nudio više - i stavio potpis na to! Usto, smatra, velike poljoprivredne tvrtke s više od 300 hektara dobit će, umjesto 60 posto, 20 posto više poticaja.

Mladen Pavić, glasnogovornik ministra, tvrdi kako su mu Grivičićeve najave "prvi glas". Veliki će dobiti samo 60 posto obećanih poticaja u novcu.

Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, kaže kako je sporazum sa seljacima potpisan i treba ga poštovati. Zašto bi im sad Čobanković davao više nego su sami tražili, pita. Odmah je bilo jasno da su prosvjednici na traktorskim barikadama samo i isključivo željeli novac te su se zadovoljili sa 600 umjesto 500 kuna u repromaterijalu te sa 205 milijuna, koji im u slučaju eventualnih novih izbora, do lipnja 2011., vjerojatno nikad neće ni biti isplaćeni, objašnjava. Da su prihvatili prvotnu ponudu ministra, dobili bi mnogo više, tako da konačan sporazum najbolje govori da su na prosvjedima bili najsiromašniji, koji i nisu pravi seljaci i gotovo ni nemaju zemlje da bi im oprost zakupa nešto značio.

- Čestitam Čobankoviću što je budale preveo žedne preko vode, ali sad nema kajanja - poručuje Laslo.

Komentara 4

SK
santa klaus
18:20 17.03.2010.

Da su svi seljaci dobili 10% što je Grivičić dobio od ove države, Slavonija bi bila mala Švicarska. Dobio čovjek zemlju , traktor, samo što nije dobio radnu snagu uz to.Sad opet laje, nebi li nešto dobio, ali brzo će ga podmazat pa će šutit

OB
oblak
20:47 17.03.2010.

Odavno si ti Laslo preveo kako kažeš budale tj. seljake žedne preko vode. Nekada si ti pregovarao u naše ime, a zapravo samo za svoju korist. Iz pouzdanih izvora se zna da si zauzvrat od mjerodavnih dobio kombajn vrijedan preko milion kuna, vidjeli su ljudi istina. Nećeš više u naše ime kupiti dobit pa makar mi dobili i manje.

Avatar Robinzon
Robinzon
17:10 17.03.2010.

Cijeli četrdesetrtogodišnji staž nisam imao nikakve poticaje, osim što mi se je žena, na svakoj plaći sjetila firme i partije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije