Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikati reagirali na SDP-ov prijedlog o otkazima 20.000 radnika u državnoj upravi

"SDP-ov prijedlog o otkazima u državnoj upravi je neozbiljan"

sabor
Patrik Macek
26.11.2009.
u 09:24

SDLSN podsjeća javnost kako je upravo SDP i koalicijska vlada Ivice Račana odgovorna za odljev kadrova u državnoj upravi, eroziju plaća i izravnu štetu nanijetu državnom proračunu zbog brojnih sudskih sporova.

ZAGREB - Prijedlog stranačkih prvaka SDP-a o tome kako u državnoj upravi treba otpustiti 30 posto "prekobrojnih" službenika, odnosno njih 20.000 od 65.000 koji su zaposleni u tijelima državne uprave, neozbiljan je politički spin i najbolji pokazatelj stupnja realnosti politike izlaska iz krize najjače oporbene stranke - poručili su danas iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN).

Tko će raditi u državnoj upravi?

- Iako jeftina politička retorika uvijek polazi od pretpostavke da je državna administracija skupa, glomazna i neučinkovita, a porezi previsoki, prijedlog smanjenja broja državnih službenika za 30 posto jednostavno je glup - poručuju sindikalisti.

Navodi se kako državna uprava ima 65.000 zaposlenih, ali njih gotovo 27.000 otpada na Ministarstvo unutarnjih poslova, 10.000 na zaposlene u pravosudnim i kaznenim tijelima, 4500 u Poreznoj i 4000 u Carinskoj upravi i oko 1000 na Državni inspektorat.

U tim tijelima, s obzirom na disperziranost i brojnost ustrojstvenih jedinica, dužinu hrvatske granice, ali i odgovornosti koje imaju kada je u pitanju sigurnost građana, prikupljanje prihoda iz kojih se financiraju javne potrebe i obveze koje nameću EU standardi, teško može doći do smanjenja zaposlenih, a u nekima od ovih sustava predviđa se i novo zapošljavanje radi provedbe Shengenskog režima ulaska u EU, podizanja razine sigurnosti i prava zatvorenika i funkcioniranja pravne države općenito.

Ako bi se, prema mišljenju SDP-a, od 65.000 službenika otpustilo njih 20.000 "prekobrojnih", ispalo bi da u ministarstvima, državnim upravnim organizacijama i uredima državne uprave županijama i sustavu obrane ne bi ostao nitko.

SDP odgovoran za sadašnje stanje

SDLSN stoga poziva SDP, ali i druge političke snage u Hrvatskoj da ne nasjedaju sirenskom zovu politikantstva i hrvatskim građanima ne nude neozbiljna rješenja za izlazak iz krize, a prije svojih javnih nastupa provjere barem osnovne činjenice o problemu koji "rješavaju".

Što se pak SDP-a tiče, SDLSN podsjeća javnost kako je upravo ova stranka i koalicijska vlada Ivice Račana odgovorna za odljev kadrova u državnoj upravi, eroziju plaća i izravnu štetu nanijetu državnom proračunu zbog brojnih sudskih sporova radi neisplate zakonskih i prava iz kolektivnih ugovora koja se mjeri u milijardama kuna te da je za svog mandata uporno odbijala donijeti provedbene propise kojima bi se u državnoj službi nagradile "pčelice radilice", a "trutove" o kojima govori Slavko Linić motiviralo na rad.

Ključne riječi

Komentara 7

BI
bilibrig
12:59 26.11.2009.

pa SDP i jest neozbiljna stranka.

OB
-obrisani-
14:36 26.11.2009.

Svaki trut se osječa ugroženim,kad oko njega obrljeće sve više i više istih.Stoga svaki pravi trut, traži da se tome stane na kraj,jer u opasnost dolazi i njegov privilegirani odnos u društvu.Zato ne čudi kad imamo ovakvu reakciju trutova.

Avatar punkufer
punkufer
12:46 26.11.2009.

Zanimljivo je to kako jedna str... partija, koja se smatra Socijaldemokratskom i lijevom traži otpuštanje radnika. Lijeve stranke bi se trebale boriti za ljude i poslove i biti prirodni saveznik sindikata, a ne da im sindikati drže lekcije o borbi za ljude. Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije