Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sberbank

Poletajev: Prodat ćemo Agrokor, ali ne sad

Maksim Poletajev
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
24.01.2019.
u 20:30

Ruska agencija RIA prenijela je komentar potpredsjednika ruske državne banke Aleksandra Vediakina o tome da se planira brza prodaja 39 posto Agrokora, no Maksim Poletajev je brzo to demantirao

Sberbank, točnije njezin glavni čovjek za Agrokor Maksim Poletajev, ekspresno je demantirao informaciju da Rusi namjeravaju prodati svoj udio u koncernu do kraja lipnja.

Naime, ruska agencija RIA prenijela je komentar potpredsjednika ruske državne banke Aleksandra Vediakina o tome da se planira brza prodaja 39 posto Agrokora, kojeg je dao odgovarajući na pitanja novinara na svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Poletajev pak za Bloomberg odmah demantira svog kolegu pojašnjavajući da je plan Sberbanka uvijek bio izaći iz vlasničke strukture Agrokora, ali ne odmah.

– Nikad nismo krili da je naš plan prodati svoj udjel, ali otvoreno je pitanje kada i po kojoj cijeni i tko će nam u toj transakciji biti partner – pojasnio je Poletajev.

Ovo je drugi put da se iz Sberbanka šalju poruke koncernu koje se mogu dvojako interpretirati. Naime sam se Poletajev nedavno pohvalio da Sberbank dobiva ponude za otkup udjela što je dio medija također protumačio kao najavu brzog izlaska iz Agrokora. Prema informacijama koje se mogu dobiti iz same ruske banke jasno je da Rusi planiraju čekati na ponudu koja će namiriti veći dio duga kojeg su naplatili dionicama koncerna.

Sberbank je podsjetimo Agrokoru u nekoliko navrata odobrio ukupno 1,1 milijardu eura kredita. Iako su otpisali pola duga nadaju se što boljoj ponudi i spremni su na nju čekati. Prodaja bi u ovom trenutku bila loš financijski potez obzirom da Agrokor nije završio implementaciju nagodbe, ali ni refinanciranje 1,06 milijardi eura teškog roll-up kredita koji je ugovoren po iznimno nepovoljnim uvjetima. Kamate u travnju, a tek se nešto ranije očekuje završetak implementacije nagodbe i ulazak novih vlasnika u koncern, penju se iznad 10 posto, a do rujna penju se na čak 14 posto. Zato se Poletajev posljednjih mjeseci više bavi dogovaranjem refinanciranja nego eventualnom prodajom udjela. Jasno je poručio da Sberbank neće refinancirati kredit, ali da pregovaraju o tome s kineskim i arapskim fondovima i bankama. Danas je dao još informacija o tim pregovorima pa je za Bloomberg istaknuo da će se kredit refinancirati u ožujku kada i uđu u vlasničku strukturu.

– Ne isključujemo mogućnost da nađemo istog partnera za refinanciranje kredita i otkup našeg dijela Agrokora, ali za to će nam naravno trebati vise vremena – zaključio je Poletajev. Krajem ovog mjeseca koncern će dobiti i novo ime, a uskoro i nove vlasnike.  Implementacija nagodbe preduvjet je za promjene u vlasničkoj strukturi, a kako su osim Sberbanka na ime duga brojne banke i fondovi dobili udjele u koncernu očekuje se da će nakon travnja početi intenzivniji pregovori o preprodaji udjela u novom Agrokoru. Naime, mnogi su novi suvlasnici zainteresirani naplatiti dug u novcu obzirom da i proizvodnja hrane i maloprodaja nije osnovna djelatnost.

VIDEO Ivica Todorić - od uhićenja do izručenja

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar RuAF
RuAF
18:59 24.01.2019.

Gdje su sad stručnjaci koji su mi na ovom portalu tvrdili da je Sberbank svjesno i namjerno išao u gubitak love kako bi kontrolirao Agrokor? Podsjetio bih da su ruske banke nagodbom izgubile 600 milja €. Znači jedan Marić je znao za skori kolaps Agrokora, a Sberbank sa vojskom ekonomskih analitičara to nije znao i bacio u bunar puste milje €.

DU
Deleted user
18:47 24.01.2019.

Di si Plenki. nategnu te Dalić. Nema EU Komisija. Nema velika plaća. Spotaknuo se i pao

DU
Deleted user
18:48 24.01.2019.

Kad se pere lova to nije ulaganje. Jer perači žele istu sumu nazad. Oni ne zarađuju s kamatama. Oni su vam kao islamska banka, bez kamata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije