Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAIFFEISEN FUTURE BOOST

VIDEO Antonija Blaće: Sve što sam naučila o financijama – naučila sam na teži način. Nemojte biti kao ja!

09.06.2021.
u 12:25

Omiljena voditeljica malih ekrana u posljednjoj epizodi proljetnog serijala o financijskoj pismenosti otkrila nam je koliko truda i rada stoji iza njezine uspješne karijere, a i kako se snalazi s financijama

Nakon što smo u aktualnoj proljetnoj sezoni serijala Raiffeisen Future Boost na Večernji TV-u doznali sve o financijskim navikama renomiranih stručnjaka iz svijeta skijanja, mobilnih igara, kriptovaluta, showbusinessa, obrazovanja i kulinarstva, voditelj Ivan Šarić kao šećer na kraju u osmoj i posljednjoj epizodi ugostio je TV voditeljicu i producenticu Antoniju Blaće.

 

Kao jedno od omiljenih medijskih lica, ova producentica i voditeljica, a odnedavno i spisateljica, vodila je neke od najpopularnijih televizijskih realityja, kao što su Big Brother, Fear Factor i Gospodin Savršeni. Gledatelji je se sjećaju još iz razdoblja dok je bila samo kandidatkinja u hrvatskoj inačici Big Brothera, a nakon što se već u drugoj sezoni pojavila kao voditeljica istoimenog showa, iza toga uslijedila je bogata medijska karijera. Ova Šibenčanka, uz to što je diplomirana inženjerka grafičke tehnologije, završila je i Londonsku školu za odnose s javnošću, a odnedavno se okušala i u pisanju knjige „Ljeto bez parea“.

– Jela sam tortilju u kućnom ogrtaču koji sam jedva zavezala te sam krenula. Prva rečenica bila je nešto u stilu „Tko nije barem pet puta u životu skidao onih pet kila, nema pojma o čemu pričam“ – odgovorila je Antonija Blaće na pitanje voditelja Ivana Šarića kako je izgledala prva rečenica njezine knjige koja izlazi u nakladi knjižare Znanje, a izdavač je RTL Hrvatska.

Od lansiranja do financiranja

Antonija Blaće vodila se idejom da napiše priručnik o održivom mršavljenju jer je to, kako je komentirala u emisiji, za nju neodrživ proces. Dugo je razmišljala o pisanju knjige, a vježbanje i prehrana uvijek su se vezali za njezin identitet. Knjiga je svojevrsni nastavak Antonijina „pokreta“ na Instagramu kojim se prakticira zdravi život i mršavljenje. Od ideje do realizacije knjige, voditelja Ivana Šarića zanimalo je i kako se financijski snašla s izdavanjem knjige.

– Moja prvobitna ideja bila je da sama to sve odradim. Nije nemoguće izdati knjigu u Hrvatskoj. Meni se, sad barem, tako čini. Moraš biti spreman na financijski ulog i trošak za koji sam ja odredila da sam spremna. Sve i da nitko ne kupi knjigu – započela je voditeljica te se pohvalila kako ima puno partnera koji su sudjelovali u lansiranju knjige.

Šarić je upitao voditeljicu i koliko je proces lansiranja trajao, uz komentar kako ima osjećaj da mnogi influenceri danas prakticiraju trendove tj. formulu uspjeha čijom praksom radije odabiru lansiranje vlastitog proizvoda nego da reklamiraju tuđi.

– Varljiv je to teren – odgovorila mu je Antonija.

– To su proizvodi koji postoje na tržištu i imaju svoj identitet. Nije isto da ja sad dođem i zamutim maskaru, a neki tamo svjetski brendovi već postoje. To je opasan teritorij, i za jednog influencera koji radi svoje proizvode bitno je da bude blizak tebi i tvom karakteru te da ima kredibilitet. Nisam ni ja pisala knjigu o arheologiji – našalila se Blaće te nadodala kako je u karijeri vodi neutaživa glad za osobnim napretkom. 

– Živimo u zemlji u kojoj vrlo brzo možeš doći do staklenog plafona i počneš stagnirati. To je osjećaj od kojeg bježim cijeli život i učinit ću sve da ga ne osjetim – osvrnula se voditeljica spominjući rad u velikim projektima na kojima radi i kao producentica, a određivati kreativni sadržaj joj je mnogo draže od definiranja troškova.

Bogata medijska karijera

– Na televiziji producent je osoba koja zatvara cijeli projekt i on je glavna osoba koja obuhvaća kako bi projekt trebao izgledati, od budžeta do kreativne slike. Netko tko u glavi ima sve. Zvuči jednostavno. Naravno, kad imaš dobar tim ljudi po svim segmentima, nije to tako teško – u smislu toga da imaš ljude na koje se možeš osloniti i ne moraš svaki detalj provlačiti kroz vlastite prste. Sklonija sam biti kreativni producent nego izvršni – zaključila je Antonija.

Međutim, osim voditeljskih i producentskih voda, Antoniju u medijima mnogi prepoznaju i kao radijsku voditeljicu s bogatom karijerom javljanja u eteru. Radijski eter i dalje je privlači, iako joj je tamo bilo najteže raditi, kako je spomenula u emisiji.

– U našim izvedbenim poslovima svi misle, kad si spontan i duhovit, da ti je lako. Često ne razumiju jer da bi bio takav i snalazio se u svim nepredvidivim situacijama, moraš biti jako dobro pripremljen i moraš sve imati u glavi – obrazložila je Antonija osvrćući se na to kako je priprema na radiju prije “ulaska” u eter minimalno onolika koliko sati voditelj provede u eteru, iako je radio kao medij „tajnovitiji“ od televizije.

„Hrvatima nedostaje 'čip' za financijsku pismenost“

Voditelj Ivan Šarić upitao je voditeljicu i kakva joj je financijska pismenost budući da je i vlasnica firme te kako se snalazi s raznim terminima kao što su dohodak, dobit i porezi.

– Sve što sam naučila o tome, naučila sam na težak način. Opomena, ovrha... Nemojte to raditi i biti blesavi kao ja. Što prije shvatiš koji si tip osobe, lakše ćeš za to naći rješenje. Ako nisi čovjek koji će doma imati tablicu i klikati što je sve platio, radije investiraj i plati da ti to netko drugi radi – nadodala je Antonija. 

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Voditeljica je naglasila kako zbog odnosa s obitelji i prema životu ima osjećaj poštovanja prema novcu. Nije osoba koja ciljano štedi, kako za sebe kaže, ali ima određenu svotu novca kako bi se osjećala sigurnije. Ulagala je i u kriptovalute i dionice, ali shvatila je da još uvijek nema dovoljno financijsko znanje za takve pothvate.

– Mi, Hrvati, totalno smo financijski nepismeni. Naučiš nešto po putu, ali nemamo taj „čip“. Barem mi se tako čini. Svi se malo snalazimo. Počneš razmišljati o mirovini i kako će život izgledati kasnije, međutim stupanj razmišljanja o tom je premali s obzirom na to koliko brzo godine prolaze, a ti si sve nešto nespreman – komentirala je Antonija.

– Da si pobijedila u Big Brotheru, što bi napravila s milijun kuna? – zagonetno ju je upitao Šarić.

– Da sad pobijedim, stavila bih novac sa strane i zaključala bih ga. S ondašnjom pameti, ne mogu to garantirati. Možda ih zato i nisam dobila – nasmijala se voditeljica Antonija Blaće.

– Možda i bolje da nisi jer sad ne bismo ovdje možda ni sjedili! – završio je s komentarom voditelj Ivan Šarić posljednju epizodu serijala Raiffeisen Future Boost na Večernji TV-u.

Razgovor o financijskim potezima i karijeri Blaće je potvrdila i u sklopu edukativnog kviza kojim se ove godine provjeravala financijska pismenost naših gostiju, istodobno potičući gledatelje da provjere ili osvježe vlastito znanje o financijama.

Ne propustite pogledati novu epizodu Raiffeisen Future Boost serijala na Večernji TV-u, u srijedu 9. lipnja u 12:00 sati na vecernji.hr, Youtube kanalu Večernjeg lista i Facebook stranicama Večernjeg lista. Ako ste propustili prijašnje epizode, također ih možete pronaći na tim kanalima.

Sadržaj nastao u suradnji s Raiffeisen mirovinskim fondovima.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije