Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Saudijska Arabija građanima pomaže s po tri tisuće dolara

Ukupno 13 milijardi dolara podijelit će oko 1,2 milijuna državnih službenika u okviru vladinog programa za poboljšanje standarda
09. siječnja 2018. u 14:02 1 komentara 425 prikaza
Saudijska Arabija
Foto: Reuters

Saudijska Arabija planira dati svojim građanima 50 milijardi rijala (13 milijardi dolara) kako bi im nadoknadila sve veće troškove života. Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud naredio je vladi da isplati po tisuću rijala (oko 266 dolara) državnim službenicima svakog mjeseca tijekom ove godine.

Jemen SUKOBI NA BLISKOM ISTOKU Jemenom vladaju smrt, glad i kolera, Zapad zbog zarade – šuti

– Dodjeljivanje 50 milijardi rijala kroz ovaj dekret ukazuje na brigu našeg državnog vodstva za udobnost i kvalitetu života ljudi – izjavio je lokalnim medijima Awwad bin Saleh Alawwad, saudijski ministar kulture i informiranja. Saudijska vlada zapošljava oko 1,2 milijuna ljudi.

Umirovljenicima, kao i vojnicima koji se bore protiv Jemena, bit će također dodijeljen bonus i to u visini od po 1330 dolara. Vlada je odlučila i pokriti troškove PDV-a u nekim slučajevima, uključujući i kupnju prve nekretnine. Kraljevski plan o isplati novca podanicima trebao bi nadoknaditi nedavni porast poreza od pet posto na osnovne proizvode kao što su hrana i komunalije, te PDV-om gotovo udvostručenje troškova benzina. To je povećanje cijena bilo dio nastojanja kraljevine da se riješi proračunskog deficita, procijenjenog na 52 milijarde dolara.
Vlada je također priopćila kako planira smanjiti povlastice članovima kraljevske obitelji, što je razljutilo mnoge članove saudijske elite. U subotu su vlasti uhitile 11 ljutitih prinčeva nakon što su se okupili na jednom od vrlo rijetkih prosvjeda ispred kraljevske palače. Prosvjed je potekao iz još jednog kraljevskog dekreta koji je, po riječima šejha Saud Al Mojeba u priopćenju CNN-u “zaustavio plaćanje od strane države članovima kraljevske obitelji da pokriju svoje račune za struju i vodu”.

Saudijska Arabija najavila je još nekoliko mjera štednje za rješavanje rastućeg duga zemlje. Prošlog mjeseca, Saudijci su predstavili 19,2 milijardi dolara težak program namijenjen rastu privatnog sektora.


– Jedini način da se oporavi rast u 2018. je fiskalni poticaj – rekao je Bloombergu Crispin Hawes, direktor londonske tvrtke za politiku rizika.

Krunski princ Mohammad bin Salman donio je stroge kazne u borbi protiv korupcije i dao uhititi 200 najbogatijih pojedinaca u zemlji, čija se imovina procjenjuje na 800 milijardi dolara. Sloboda im je ponuđena u zamjenu za 70 posto njihova bogatstva, a ta bi svota mogla nadmašiti milijarde namijenjene financiranju razvojnih programa.

Mohammed Bin Salman Alsaud SKANDAL Saudijski princ Salman drži 17 zatočenih zapadnjačkih biznismena? libanon, vojnici Kriza na istoku Svjetske sile izvršit će pritisak na Saudijsku Arabiju i Iran da se prestanu miješati u politiku Libanona Nafta OPEC-ov dogovor Nafta će iduće godine poskupjeti!
HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas