Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demotivirajuće i skupo

SAP odustaje od godišnjih ocjena radnika

SAP
Foto: Reuters/PIXSELL
12.08.2016.
u 14:44

Zaključili su da je fokusiranje postupka ocjenjivanja na odvajanje boljih od slabijih radnika često kontraproduktivno

Njemački proizvođač poslovnog softvera objavio je da odustaje od godišnjih ocjena radnika jer je odgovarajući postupak previše skup, dugo traje i često demotivira radnike.

Poslovni čelnici svojedobno su godišnje ocjene smatrali ključnim faktorom bolje produktivnosti da bi u međuvremenu divovi poput IBM-a, Gapa pa i General Electrica napustili tu praksu, iako je upravo GE-jev čelnik Jack Welch navodno odigrao značajnu ulogu u njihovoj popularizaciji.

SAP je među prvima u redovima velikih kompanija u Europi prihvatio taj trend s druge obale Atlantika. Tu njemačku kompaniju inače već dvije godine vodi Amerikanac, a u SAD-u je locirana i trećina njegove radne snage.

Često kontraproduktivno

Čelnik kadrovske službe u SAP-u Wolfgang Fassnacht kazao je za Reuters da su u vodećem europskom proizvođaču softvera zaključili da je fokusiranje postupka ocjenjivanja na odvajanje boljih od slabijih radnika često kontraproduktivno kada je u pitanju izgradnja konstruktivnog dijaloga.

– Ocjenjivanje radnika nije donijelo rezultate. Ljudi su spremni saslušati povratne informacije pa i oštre kritike sve dok ih ne počnete ocjenjivati. Tada se spuštaju rolete – objasnio je Fassnacht za Reuters.

SAP sada testira novi postupak, koji uključuje redovne konzultacije, a od iduće godine trebao bi obuhvatiti gotovo svih 80 tisuća njegovih radnika. – Stari je sustav previše statičan. Više ne odražava dinamične okolnosti u kojima poslujemo – zaključuje SAP-ov čelnik.

Njemačka kompanija ušla je 2012. na tržište softverskih alata za ocjenjivanje radnih rezultata radnika, kupivši za 3,4 milijarde dolara američkog proizvođača takvih softverskih rješenja, temeljenih na "oblaku", successfactors.com. Ne planiraju odustati od tog dijela poslovanja i u veljači su najavili softver za kontinuirano ocjenjivanje radnog učinka.

Ključne riječi

Komentara 3

SV
svitilnik
22:03 15.08.2016.

Dragi moji, kad bi uspjeli dovesti SAP u Hrvatsku, iako je prisutan već dugi niz godina, ali onaj pravi SAP, ne da budemo obična podružnica, SAP s kapitalnim ulaganjima i konkretnim poslovima, to bi bil dokaz da vrijedimo. Mislim da imamo potencijala, naša nova vlada mora to imati kao prioritet

DU
Deleted user
15:04 12.08.2016.

Ma nije vrag

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
15:49 12.08.2016.

hhheeheh ajde da vidimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije