Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

U 2017. s tržišta povučeno oko 50 prehrambenih proizvoda

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić navodi kako su veterinarske inspekcije stalno na terenu, kontroliraju zdravstvenu ispravnost, sljedivost i označavanje hrane, ali i savjetuju subjekte u poslovanju hranom.
20. prosinca 2017. u 12:52 0 komentara 251 prikaza
jaje, salmonela
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede je tijekom 2017. uzorkovala ukupno 5.018 uzoraka mesa, među kojima su njih 123, odnosno 2,4 posto bili nesukladni propisima o zdravstvenoj ispravnosti mesa, pa je s tržišta ukupno povučeno 50-tak prehrambenih proizvoda, uglavnom zbog Salmonele i to najviše u piletini.

mlijeko POVUČENO S TRŽIŠTA Zaraženo 7.000 tona mlijeka. Sumnja se u zagađenje salmonelom

 "Ove godine s tržišta je povučeno 50-ak nesukladnih prehrambenih proizvoda, od kojih se u 40 posto slučajeva radilo o salmoneli i to najviše u piletini. Kontrolama je primjerice utvrđen i povećani sadržaj sulfita u škampima, akrilamida u keksu, povećane količine teških metala u ribi te drugih okolišnih kontaminanata koji se mogu naći u prehrambenom lancu", priopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.

Veterinarska inspekcija provodi službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene/sigurnosti hrane na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti hrane životinjskog podrijetla, što znači da kontrolira hranu životinjskog podrijetla od farmi i proizvodnje mesa, preko prerade do maloprodaje. 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić navodi kako su veterinarske inspekcije stalno na terenu, kontroliraju zdravstvenu ispravnost, sljedivost i označavanje hrane, ali i savjetuju subjekte u poslovanju hranom. "Cilj nam je podići ukupnu razinu sigurnosti hrane i razinu povjerenja potrošača u sustav kontrole i u naše proizvođače hrane. Da bismo konzumirali sigurnu hranu svi moramo dati svoj maksimum - proizvođači u proizvodnom procesu, trgovci pravilnim uvjetima čuvanja hrane, a potrošači odgovornim i informiranim pristupom", poručio je.

Dodao je i kako se kontrole nastavljaju, pa je u proračunu za iduću godinu osigurano 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove. 

Pogledajte galeriju akcije Kupujmo hrvatsko:

jaje, salmonela
1 / 18
Zagreb: Na Trgu bana Josipa Jelačića otvorena 20. akcija Kupujmo hrvatsko

Kod nesukladnih rezultata pretraživanja mesa, veterinarski inspektori su proveli ciljanu službenu kontrolu u objektu u kojem je izvršeno uzorkovanje te propisali korektivne mjere, poput revizije procedura samokontrole proizvodnje i higijene u objektu kod subjekta u poslovanju hranom, te pojačane kontrole dobavljača.

Ako se hrana nesukladna na kriterij sigurnosti nalazi na tržištu i dostupna je krajnjem potrošaču, pokreće se sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF sustav), hrana se opoziva s tržišta te se o nesukladnosti obavještava javnost.

Po nesukladnom nalazu kriterija higijene procesa proizvodnje, a hrana potječe iz zemalja članica ili trećih zemalja, veterinarski inspektor pokreće RASFF sustav obavijesti kako bi izvijestilo nadležno tijelo zemlje članice ili treće zemlje, koje po zaprimljenoj obavijesti provodi kontrolu u objektu u svojoj zemlji, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

jaje, salmonela na što treba paziti Ovo su simptomi infekcije salmonelom, prepoznajte ih na vrijeme Višak sulfita S tržišta se povlače nizozemski škampi iz Pivca Tomislav Tolušić Afera Agrokor Tolušić: Procesi u Agrokoru neće naštetiti poljoprivredi
popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.