Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Egipat

SAD spreman pomoći Egiptu sa 150 milijuna dolara

Hillary
AFP
18.02.2011.
u 10:24

Novac će se koristiti za pomoć Egiptu za demokratsku tranziciju i gospodarski oporavak nakon trotjednih prosvjeda

SAD je spreman dati do 150 milijuna dolara pomoći Egiptu dok se ta zemlja bori s gospodarskim problemima nakon prosvjeda u kojima je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak, izjavila je jučer američka državna tajnica Hillary Clinton, a prenosi Poslovni dnevnik.

Novac će se koristiti za pomoć Egiptu za demokratsku tranziciju i gospodarski oporavak nakon trotjednih prosvjeda. "Jasno je da predstoji mnogo posla kako bi se osigurala uredna, demokratska tranzicija, kao i da će se Egipat suočavati s neposrednim i dugoročnim ekonomskim izazovima. Sjedinjene Države spremne su pomoći Egiptu da napreduje u svojim naporima", istaknula je Clinton. Egipat je jedan od najvećih primatelja američke pomoći u regiji i prima oko 1,5 milijardi dolara godišnje, većinu u obliku vojne pomoći. Mubarak, dugogodišnji američki saveznik, podnio je ostavku 11. veljače, nakon 30-godišnje vladavine.

Podtajnik američkog State Departmenta William Burns i viši savjetnik Bijele kuće David Lipton otputovat će sljedeći tjedan u Kairo na konzultacije s egipatskim dužnosnicima kako bi identificirali moguće namjene za odobrena sredstva, rekla je Clinton. "Ta će nam sredstva dati fleksibilnost da odgovorimo na buduće egipatske potrebe", rekla je Clinton.

The New York Times je jučer izvijestio da je američki predsjednik Barack Obama u kolovozu zatražio povjerljivo izvješće od svojih savjetnika o previranjima u arapskim zemljama. U njemu je zaključeno da je bez većih političkih promjena u regiji stanje zrelo za pobunu. Direktor CIA-e Leon Panetta izjavio je prošloga tjedna da su obavještajni analitičari predviđali da bi nedostatak reformi mogao dovesti do nestabilnosti, ali nisu bili u mogućnosti predvidjeti što će biti "okidač" nemira.

Ključne riječi

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
11:39 18.02.2011.

Nevjeruj gostu koji ti donosi darove, ........... glasi star narodna poslovica ..........

BO
boston
19:48 19.02.2011.

Ima jos jedna stara narodna poslovica: U se, i u svoje kljuse. Samo sto je kljuse netko ukrao...

OB
-obrisani-
05:09 21.02.2011.

Glupi Ameri : Hrvatskoj treba pomoć,a oni šalju tamo nekamo,strawa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije