Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Saab objavio bankrot nakon što je GM odbio kineske ulagače

Švedska je tvrtka lani prodala samo 31.696 automobila, gotovo dvostruko manje od planiranog
19. prosinca 2011. u 10:43 5 komentara 5 prikaza
saab logo
Foto: AFP/PIXSELL

Švedski proizvođač automobila Saab objavio je bankrot nakon neuspjeha u dobivanju sredstava od potencijalnih kineskih ulagača, prenosi BBC.

Saab je o preuzimanju pregovarao s nekoliko kineskih tvrtki, uključujući i Zhejiang Youngman Lotus Automobile, no pregovore je prekinuo djelomični vlasnik Saaba General Motors. Naime, u GM-u Kinezima nisu htjeli dati pristup tehnološkim licencijama.

– Odbor je nakon toga zaključio da bi tvrtka, bez daljnjih ulaganja, bila platežno nesposobna te da je bankrot u najboljem interesu njezinih kreditora – izvijestili su iz Saaba.

Saabov glavni pogon u švedskom gradu Trollhättanu prestao je s radom još u travnju, nakon problema s isplatom dobavljača. Radnici su se požalili da plaću nisu primili od prošlog mjeseca, a na nizozemskom je tržištu prošlog tjedna prekinuto trgovanje Saabovim dionicama.

Kako piše Bloomberg, Saab ima ukupno oko 3600 zaposlenika, od čega ih čak 3400 radi u Trollhättanu. Vrhunac prodaje automobila tvrtka je dosegnula 2006. godine, s 133 tisuća automobila, no brojke su u posljednjim godinama u oštrom padu. Tako je 2010. godine prodano samo 31.696 automobila, gotovo dvostruko manje od planiranog.

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • spartak:

    Ovo je školski primjer besmisla kapitalističkog sustava. Zbog toga nema dugoročno budućnost, bez obzira na to što neuki ljudi to ne razumiju, jer gledaju kratkoročno.

  • Netjak:

    Upravo suprotno, tvrtka koja gubi je kao rak u tijelu - mora je se odstraniti kako nebi naštetila ostatku

  • rvatina:

    @ Netjak napokon neko tko razuman