Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova tržišta

S malim i srednjim tvrtkama europski biznis i u Indiji, Kini...

'10.09.2012., Zagreb - Rosveltov trg. HGK, konferencija europskih komora, predsjednik Eurochambres Alessandro Barberis. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
18.09.2012.
u 07:00

Poslovnu zajednicu u Hrvatskoj pripremat ćemo na povlastice, ali i troškove ulaska u EU. Hrvatska industrija i poljoprivreda mogu biti konkurentne, kaže Barberis

Skori ulazak Hrvatske u EU snažna je poruka drugim zemljama regije da ustraju u reformama. Poslovna zajednica treba “što više Europe” kako bi u ozračju mira, sigurnosti i stabilnosti razvijala svoje projekte, poručio je ovih dana predsjednik Eurochambresa Alessandro Barberis na tradicionalnom godišnjem susretu predstavnika gospodarskih komora iz 18 regionalnih zemalja nečlanica EU – istočne Europe, članica EFTA-e te mediteranskih zemalja u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Nekadašnji prvi čovjek Fiata i Međunarodne trgovinske komore, a danas i predsjednik Gospodarske komore Torina, u razgovoru za Večernji list naglašava da je susret u Zagrebu osobito važan u vremenima kada ekonomska kriza lako može prerasti u političku, kao što je to slučaj u Grčkoj, Španjolskoj ili Italiji.

1,3 milijuna radnih mjesta

Kriza je složena i vrlo je teško upravljati zajednicom kao što je EU, objašnjava. Stoga je na Eurochambresu, Udruženju europskih trgovinskih i industrijskih komora koje danas okuplja 45 zemalja Europe, da zadrži vjerodostojnost te nizom projekata u zemljama južne i istočne Europe te Turskoj, koja je zahvaljujući reformama samo lani ostvarila rast od 8,5 posto, otvorila 1,3 milijuna novih radnih mjesta te povećala izvoz za 10 posto, pomogne svojim članicama, naročito srednjim i malim poduzetnicima, i pruži im još bolju potporu u godinama koje dolaze.

– Usredotočeni smo na više od 2000 gospodarskih komora sa 20 milijuna malih i srednjih poduzeća i s više od 120 milijuna zaposlenih kojima nastojimo olakšati pristup informacijama i uslugama, povezivanje i otvaranje vrata na europskim tržištima i šire, pomoć pri inovacijama i transferu tehnologija... kako bismo povećali tržišne kapacitete i konkurentnost i lakše pristupili europskim natječajima i fondovima. Veliki zapravo i ne trebaju pomoć komora, tako da smo usredotočeni na male i srednje s kojima kreiramo europski biznis i u trećim zemljama putem europskih centara za MSP u Indiji, Kini i jugoistočnoj Aziji, a uskoro i u Južnoj Americi, Rusiji... – kaže Barberis. Povijesno, Eurochambres je uvijek bio prethodnica političkog proširenja EU. Komore zemalja zapadnog Balkana, Turske, EFTA-e... njegove su članice već godinama, što najbolje govori da je biznis taj koji pokazuje put političkih integracija.

– Na primjer, iako su politički pregovori s Turskom prespori, mi trebamo ići naprijed i unapređivati aktivnosti na razini komore. Čak i ako su službeni odnosi s Bjelorusijom suspendirani ili su u pitanju teški politički dijalozi između nekih zemalja, možemo i moramo zadržati kontakte na poslovnoj razini i nastaviti poslovanje – tvrdi Barberis. Na pitanje kako će pomoći Hrvatskoj u EU, prvi čovjek Eurochambresa odgovara da im je cilj olakšati proces integracije zemalja kandidatkinja u EU.

Ne miješamo se u odluke

– Mi se ne miješamo u politiku odlučivanja kada bi se neka zemlja trebala pridružiti Europskoj uniji, ali ćemo se usredotočiti na pripremu poslovne zajednice za posljedice koje joj članstvo donosi – kako povlastice i koristi, tako i troškove ulaska u EU. Hrvatska će od srpnja 2013. biti 28 članica EU. Niste velika država, no vaša je Vlada poduzela sve potrebno da Hrvatska postane važan dio europske priče, ne samo geografski nego i tržišno, te je njezino pridruživanje u turbulentnim vremenima, problemima s eurom, proračunskim problemima u Grčkoj, Španjolskoj... najbolji dokaz da je EU i dalje model kojemu težimo – da svi mi, i građani i poslovna zajednica, trebamo više Europe i da se proces proširenja mora nastaviti, a europska moneta opstati. O tome ne treba ni diskutirati. S druge strane, ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju i Hrvatska gospodarska komora bit će utjecajnija u svom lobiranju u Bruxellesu na dobrobit svih članica Eurochambresa – odgovara Barberis. Tvrdi kako trenutačno hrvatsku poduzetničku i ulagačku klimu ne poznaje dobro, ali vjeruje da hrvatska industrija, poljoprivreda i drugi sektori mogu biti konkurentni u Europskoj uniji, čemu u prilog idu i potpore Unije za investicije, nove ideje..., što u Eurochambresu najsnažnije podržavaju.

– Teška su vremena za sve, ali podržavam cilj vaše vlade u nastojanju da smanji troškove države. Vjerujem da ćete uspjeti riješiti sve svoje probleme i slabosti te da je Hrvatska i dalje zemlja u koju je dobro ulagati – zaključio je Barberis.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije