Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova vizija

Ruski premijer Vladimir Putin osniva euroazijsku zonu?

Putin
AFP
11.03.2010.
u 08:14

Rusija bi mogla ukinuti rubalj i uvesti zajedničku novčanu valutu sa Kazahstanom i Bjelorusijom koja bi bila jak konkurent američkom dolaru i euru. Ovakav savez stvorio bi i mogućnost Rusiji da osnaži utjecaj između EU i Kine.

Kako se Vladimir Putin priprema za povratak u Kremlj 2012., tako se postupno nanovo gradi Sovjetski Savez, ocjena je dijela analitičke javnosti u povodu najnovije vizije šefa ruske Vlade, piše Danas.

Čovjek koji je kolaps komunističke države nazivao "najvećom geopolitičkom katastrofom stoljeća" odlučan je da podigne novo carstvo - euroazijsku uniju, o čemu je već prve nagovještaje dao prvi Putinov zamjenik Igor Suvalov kada je rekao da bi Rusija mogla ukinuti rubalj i uvesti zajedničku novčanu valutu s Kazahstanom i Bjelorusijom. Tri države, koje već imaju uspostavljenu zajedničku trgovinsku uniju, planiraju, piše Danas, formiranje jedinstvenog ekonomskog tržišta do 2012.

Suvalov kaže da se stoga kao sljedeći logički potez nameće uvođenje jedinstvene novčane valute unije po uzoru na euro. Posljednji put kada su ove tri države imale zajedničku novčanu valutu bilo je sovjetsko doba. No, gotovo je sigurno da namjera Putina nije da se savez ograniči samo na tri države, na što upućuje i poziv proslijeđen novom ukrajinskom lideru Viktoru Janukoviču, tijekom nedavnog posjeta Moskvi. Ako i Kijev prihvati Putinov projekt, bila bi to zajednička ekonomska sfera koja bi obuhvaćala "veliku četvorku" iz  sovjetske ere, koja zajedno ima 213 milijuna stanovnika i proteže se od Europske unije do Kine. Politički, vojni i ekonomski centar budućeg saveza bila bi Moskva, gdje su očekivanja da će 2012. Putin ponovo biti ustoličen za predsjednika Rusije, piše Danas.

Mišljenja stručnjaka su da bi zajednička novčana valuta budućeg saveza bila jak konkurent američkom dolaru, ali i euru. Ovakav savez stvorio bi i mogućnost Rusiji da osnaži svoj utjecaj između giganata poput EU i Kine. Jer, ruska industrija je u odnosu na europsku zastarjela i teško konkurira cijenama troškova rada u Kini. Njezin adut je stoga da postane glavni opskrbljivač energijom i sirovinama te na takav način konkurira ekonomijama Bruxellesa i Pekinga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije